Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener'in "Binlerce yıllık iyilik medeniyetinin yolcuları olarak, bugün burada millet adına üstlendiğimiz görevi ilan etmek için toplanmış bulunmaktayız. Umutlarımız var. Hayallerimiz var" sözleriyle kuruluşunu yaptığı İYİ Parti'de bugün umut ve hayal bitmiş durumda.
Türkiye'deki milliyetçi tabana hitap eden İYİ Parti, köklerinden geldiği MHP ile de sert tartışmalar ve gerilimli zamanlar yaşadı. İYİ Parti'nin Meclis'e girmesi ise Türkiye'deki solu temsil eden CHP'nin emanet verdiği milletvekilleri ile oldu. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Millet İttifakı içerisinde girme kararı alan İYİ Parti, ittifak içerisinde en çok çatlak ses çıkaran parti oldu.
Son olarak da 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde hızla düşen oy oranları parti içinde büyük tartışmalar ve istifalar getirdi.
İYİ PARTİ'NİN GİRDİĞİ SEÇİM SÜREÇLERİ
Kurulduğu 2017 yılından bu yana bir türlü sağlam zemine oturamayan İYİ Parti, 2018'de Millet İttifakı çatısı altında katıldığı ilk seçimlerde yüzde 9,96 oyla 43 milletvekili çıkardı. Parti lideri Meral Akşener ise cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 7,29'unu aldı. Akşener, bu sonuçlar sonrası genel başkanlık görevinden istifa etti ve yeniden aday olmayacağını açıkladı. Ancak partililerden gelen destek sonrası kararını geri aldı ve 12 Ağustos 2018'de yapılan İYİ Parti 2. Olağanüstü Kurultayı'nda yeniden Genel Başkan seçildi.
Akşener, 2019'da yapılan yerel seçimlerde yine Millet İttifakı içerisindeydi. İl Genel Meclisi seçimlerinde yüzde 8,12 oy alan İYİ Parti hiçbir ilde belediye başkanlığı kazanamadı.
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 3 Mart'ta masadan kalkarak İYİ Parti'nin Millet İttifakı'ndan ayrıldığını açıklayan Akşener, 6 Mart'ta ittifaka geri döndü. İYİ Parti bu genel seçimde ise yüzde 9,69 oyla yine 43 milletvekili çıkardı.
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası Millet İttifakı dağıldı. İYİ Parti de yerel seçimlere "hür ve müstakil" olarak tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla girme kararı aldığını açıkladı.
31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde ise İYİ Parti'nin oyu yüzde 3,77'ye geriledi. İYİ Parti 81 ilde sadece Nevşehir'de yerel seçimi kazanabildi.
İSTİFALAR VE KURULTAY HAZIRLIĞI
31 Mart akşamı ilk sonuçlar açıklanmaya başladıktan bir süre sonra İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz, istifa ettiğini açıklayarak Genel Başkan Meral Akşener'i de istifaya çağırdı. Yılmaz, "İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum." ifadelerini kullandı.
İYİ Parti GİK üyesi İrem Yaman da Bilge Yılmaz'dan sonra istifasını duyurdu. Yaman, "Büyük bir şevk ve heyecan ile siyasete başladığım İyi Parti'de, ortak aday konusu başta olmak üzere çeşitli konularda fikir ayrılığı yaşamaktaysam da, her zaman eleştirinin dışarıdan değil, içeriden yapılmasının faydasına inandım. Bugün alınan seçim sonuçları, tabanına kulaklarını tıkayan İyi Parti açısından malumun ilanıdır. Seçim sonuçları için ülkem adına çok mutluyum. Sn. Genel Başkanıma emekleri ve beraber yürüdüğüm yol için çok teşekkür ediyor, an itibarı ile gerek İyi Parti, gerekse GİK'ten istifa ettiğimi kıymetli kamuoyuyla paylaşıyorum." dedi.
Aynı gece eski İYİ Partili İBB Meclis Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ise Akşener'in kurultay kararı alarak yeniden aday olmayacağını iddia etti. Ancak bu sözler İYİ Parti çevrelerince doğrulanmadı.
İBB BAŞKAN ADAYI KAVUNCU DA İSTİFA ETTİ
İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Buğra Kavuncu da Teşkilat Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. Kavuncu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Daha önce ittifak yapılan İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana gibi büyükşehirlerin birçoğunda parti aidiyeti neredeyse yok olmuştur" ifadelerini kullandı.
YEREL YÖNETİMLER BAŞKANI AKBURAK İSTİFA ETTİ
Kavuncu'nun Teşkilat Başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da partideki görevinden istifa etti. Akburak yaptığı açıklamada, "Büyük bir onurla yapmış olduğum Yerel Yönetimler Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Büyük Kongremizin, Türkiye'nin umudunun İYİ Parti olduğunun tescillendiği bir kongre olacağının bilinmesini istiyorum. Her daim liderimizin yanındayım" dedi.
AKŞENER'DEN KURULTAY KARARI
Seçim akşamı istifa edeceği ve kurultaya gideceği iddia edilen Genel Başkan Meral Akşener, 2 gün sonra basın açıklaması yaparak olağanüstü kurultay kararı aldığını açıkladı. Akşener, Kurultayda aday olup olmayacağını ise söylemedi.
İLK ADAY: GÜNAY KODAZ
Akşener'in olağanüstü kurultay kararının ardından ilk genel başkan adayı da ortaya çıktı. Meral Akşener'i ve parti yöneticilerini istifaya çağıran İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için aday olduğunu duyurdu.
Kodaz'ın adaylığını duyurduğu açıklaması şu şekilde:
"İYİ Partimizin olağanüstü kurultay kararı aldığını Sn. Akşener ilan etmiştir. Yapılacağı açıklanan olağanüstü kurultayımızda İYİ Parti genel başkanlığına aday olduğumu kamuoyu ile saygıyla paylaşırım."