Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Talha Timur Han, İnegöl'deki basın mensuplarıyla biraraya geldi. Han basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
Talha Timur Han'ın konuşmasında şunlar söyledi.
"Türkiye’nin geçmiş olduğu sıkıntılı günler ekonomik anlamda daralmalar para politikasını sık sıklaştırılması bunlar zaten bizim sektörümüze de etki etmiş durumlar . İşte kredi kartlarına getirilen kısıtlamalar verimli üretim yapılamaması genel giderlerimizin üst düzeye çıkması dünya global rakiplerimiz de Polonya gibi Çin gibi Vietnam gibi gibi ülkelerle rekabet gücümüz ciddi anlamda dünya pazarında azalmış durumda. Bu anlamda birbirimize daha çok ihtiyacımızın olduğu daha çok ortak akılla ihtiyaç duyduğumuz günler geldi diye düşünüyorum. Dünya pazarında azaldı. Bu durum, sektör olarak birbirimize daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir döneme girdiğimizi gösteriyor.
“Pandemi süreci, yaşanan ekonomik sıkıntılar bir de kapalı alışveriş merkezi olmamız hasebiyle bizim artan genel giderlerimiz bazen bunlara müsaade etmedi ama biz son iki ay öncesinde Macaristan’da tüm iş görüşmeleri yaptık gayette faydalı geçti. Şimdi onun adını Türkiye’de daha önce yapılmamış büyüklükte nitelikte bir mobilya organizasyonu düzenleme kararı aldık bunun tarihini net olarak belirlemedik ama haziran ve içerisinde büyük ihtimalle kurban bayramı haftasından sonraki haftaya bağlayan tarihte bu etkinliği yapmak istiyoruz. En büyük fuarda bile olmayan müşteri kalitesini mobilya Ayrıcalıklarla müşterilerimize sunmak 35 ülkeden 250 alıcıyı buraya getirmek istiyoruz bu İnegöl için önemli bir kazanç önemli bir ivme diye düşünüyorum başarabilirsek ciddi manevi maliyeti de var her ne kadar devletten destek alıyor olsak da bunun ödeme süreçleri önden finanse etme gücümüz şu anda zorluyor bizi üyelerimizle desteğiyle bunu harekete geçireceğiz
Etkinliklerde büyük firmaların alıcılarına kota koymayı düşünüyoruz. Özellikle Avrupa'da Polonya, İtalya, Vietnam, Çin gibi ülkeler üzerinden mobilya tedarik süreçlerinin olduğunu gördük. Bu pazarlara geri dönmek ve yeni alıcıları kazanmak istiyoruz. Ekonomik darboğazda, harcamaların ve enflasyonun düşürülmesi konusundaki politikalar, sektöre ciddi anlamda etki ediyor. Alışveriş merkezimizdeki aidatlar, metrekare başına 24 TL civarında. Her şey ince elenip sık dokunuyor. Profesyonel bir yaklaşım benimsiyoruz, ancak amatör ruhla çalışıyoruz. Alışveriş merkezi borçsuz olarak yönetiliyor ve hem finansal hem de işleyiş anlamında başarılı bulunuyor.
Kooperatif olarak, fuarlardan büyük fayda sağlıyoruz. 2023 yılında ve 2024'ün ilk dört ayında aylık ziyaretçi sayımız %5 arttı ve bu başarı olarak görüyoruz. Fuar süreçlerinde bu sayılar daha da yükseliyor. 2016 yılında kooperatif olarak devlet desteği alan tek kuruluş olduk ve 2018 yılında 375 kuruluş arasında yapılan değerlendirmede birinci seçildik.
“Mobilya sektörüyle ilgili bazı hatalar ve operasyonlar yaşandı. Ancak bu olaylarda yer alan arkadaşlarımızın bunu art niyetle yapmadığına inanıyorum. Yanlış finansman stratejileriyle Concordato ilan eden firmalar olabiliyor. Sektörün ticari olarak yeniden yapılandırılması ve önlemlerin alınması gerekiyor.
Sektördeki firmaların müteahhitlik gibi farklı alanlara yönelmesi de yaşanıyor. Bunu kişiye göre değerlendirmek gerekiyor. Mobilya sektöründe kalarak, vergi ödeyebilecek kazançlarımızı sürdürmeliyiz. Ayrıca alanın genişlemesiyle birlikte sektörün üretim alanlarının verimli kullanılması gerekiyor.
İnegöl’de sadece mobilya değil, tarım ve otomotiv yan sanayi gibi sektörlere de odaklanmamız lazım. Tarım OSB'lerinin oluşturulması, soğuk hava depolarının inşa edilmesi gibi konulara eğilmeliyiz. Mevcut sanayi alanlarının verimli kullanılması da önemli.