İNEGÖL HABER

İnegöl'de pancar hasadı sancılı başladı

İnegöl'de pancar hasadı başladı. Ancak çiftçiler umduğunu bu yılda bulamadı hem fiyatların düşük olması hemde nakliye sıkıntısı çeken çiftçiler sancılı günler yaşıyor. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik Hasadın yapıldı Deydinler Mahallesinde çiftçiler ile bir araya geldi.

Abone Ol

Burada bir açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik şunları söyledi. Ülkemiz için çok önemli bir ürün. Bu ovada daha önce hatırı sayıda pancar üretimi yapılırken zaman zaman kota uygulaması girdi maliyetlerinin çok olması gibi bir çok nedenden dolayı çiftçilermiz pancar ekiminden uzaklaşmış durumda. Çiftçilerimiz herşeye rağmen zaman bu ovada pancar ekibi gerçekleştiriyor. Bunları yapabilemiz için bizim sorunlarımız var. Pancarda bir polar değeri var öğrenğin 100 kilo pancardan 16 kilo şeker elde edilir. Ancak bizim bölgede rekolte yüsek fakat polar değeri düşük çıkıyor. Biz bunun 14'de sabitlenmesi istiyoruz. Polar 16 ama bizim pancarımız 13 veya 14 geldiği zaman taban fiyatı 1.800 olan pancarın fiyatı otomatikmen 1.500 liraya düşerecek. Nakliye ile ilgili problemler var son yıllarda lojistik çok önemli bir hal aldı. Araç bulmakta zorlanıyoruz kamyonculara verilen fiyatlar söylendiği gibi olmuyor. Susurluk şeker fabrikası bizim için çok önemli pancar kooperatifleri olarak Eskişehire bağlıyız ama pancarı susurluğa veriyoruz ama. Susurluk şeker fabrikası nasıl Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu şeker fabrikaları olduğu gibi Rahmetli Adnan Menderesin kurduğu bir fabrika onunda kapanmaması için zamanında büyük bir çaba sarf ettik. Susurluk şeker fabrikasının müdürü ve çalışanları buraya gelerek bizlerden şeker pancarı ekilmesi için rica buluyor. Bizlerde köyleri gezerek çiftçilerimizi ikna edip pancar ektiriyoruz. Geçen senede bunu yaptık ama bu şartlarda ben önümüzdeki sene bunu ne köyleri gezme şansımız var nede bu pancarı ekin fabrikamızı ayakta tutalım şansımız var. 

Pancar üreticileri ise bu yıl pancar üretiminde büyük zorluklarla karşılaştık. Kamyon nakiye sıkıntımız var. Nakliye ücretleri az belirlendi. Kamyon  barokot kesilmiyor. Fabrikada yoğunluktan dolayı. Konyadan ve Eskişehirde müteahittin pancarı sıra beklemedne alınırken bizim pancarımız sıra bekliyor. Fiyat uygulaması az oldu bu sene yüzde 20 üzerinde bir zam oldu bu fiyatlar bizim için çok düşük kaldı. Böyle gider önümüzdeki yıl pancar üretisici pancar üretmenden vazgeçer bizlerde bunlardan korkuyoruz. 

Bir başka pancar üretisi ise bizim nakliye ve pancar taban fiyatlarıyla alakalı büyük sorunlarımız var. Pancar taban fiyatlarının daha önceden açıklanması bizleri sıkıntılara düşürdü. 1.800 TL açılanan taban fiyatlar bizim bölgede polar'ın düşük çıkması nedeniyle çiftçinin para kazanması  mümkün değil. Başkanımızında dediği gibi polar'ın 14'te sabitlenmesini istedik fakat bir gelişme olmadı. 

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }