Araç sahipleri, seyir halinde oluşabilecek kazalardan sonra oluşabilecek maddi hasarlar için çeşitli önlemler almak zorundadır. Bu önlemlerden bazıları doğrudan sigortalının aracına bazıları ise kazaya dahil olan karşı tarafın hasarına odaklanır. Trafik Sigortası ve Kasko arasındaki ince ayrım da bunun gibi detaylarla kendini var eder.

En uygun trafik sigortası konusunda seçim yapmadan önce risk önceliklerinizi ve bütçenizi değerlendirmeniz önemli olacaktır. En iyi trafik sigortası için farklı firmalardan fiyat teklifleri alarak sağlıklı bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Trafik Sigortası günümüzde tıpkı DASK gibi zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Kasko Sigortası ise tamamen kişisel tercihler ve ek teminatlarla şekillenir. Trafik Sigortası tavan fiyatları ve genel şartları belli dönemlerde güncellenebilmektedir. İçeriğimizde Trafik Sigortası’nın genel özelliklerine ve tavan fiyatlarına değineceğiz.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik Sigortası ya da bir başka deyişle Zorunlu Trafik Sigortası, tüm araç sahiplerinin yasal düzeyde yaptırması gereken bir güvence olarak tanımlanabilir. Trafik kazaları sonrasında oluşabilecek maddi zararların karşılanmasında Trafik Sigortası ciddi bir güvencedir. Bu sigorta türünde primler ve koşullar kişisel dinamiklere ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Bu anlamda herkes ve her şehir için standart bir fiyat politikasından söz etmek mümkün değildir.

Trafik Sigortası, Kasko’nun aksine sigortalı kişinin aracından öte karşı tarafın uğradığı zarara odaklanır. Kaza neticesinde üçüncü şahıslara verilen zararlar, Zorunlu Trafik Sigortası tarafından karşılanır. Söz konusu sigortayı yaptırmak, yasal yükümlülüklerin de bir parçası olarak kabul edilir. Trafik Sigortası’nı doğrudan bankacılık işlemleri üzerinden ya da güvenilir bir sigorta şirketi üzerinden oluşturmak mümkündür. Trafik Sigortası’nın kapsamını ve teminatlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlemektedir. Trafik Sigortası’nın tam adı “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” şeklindedir.

Trafiğe çıkan tüm motorlu araç sahipleri, yıllık olarak yenilenen bu sigortayı yapmakla yükümlüdür. Trafik Sigortası özelinde belirlenen teminatlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu sigorta türünde poliçe teminatları ana ve ek teminatlar olmak kaydıyla iki ayrı grupta incelenir. Maddi zararlar teminatı, ölüm teminatı, sağlık giderleri teminatı ve sürekli sakatlık teminatı gibi maddeler tüm poliçelerde standart şekilde yer alır. Mini onarım teminatı, hukuksal koruma, sigara yanığı gibi korumlar ise ek teminatlarla güvence altına alınabilir.

Kuruyemişlerle ilgili yeni araştırma yayımlandı... Kanıtlar güçlendi Kuruyemişlerle ilgili yeni araştırma yayımlandı... Kanıtlar güçlendi

En Uygun Trafik Sigortası Fiyatları

Trafik Sigortası’nda tavan fiyatlar, genel olarak sigorta firmalarının belli bir limitin üstünde prim talebinde bulunamamasını sağlar. Bu düzenlemede esasen tüketicileri korumaya yönelik bir hamle olarak değerlendirilir. En uygun Trafik Sigortası fiyatlarını keşfetmek adına farklı firmalara ait poliçeleri güncel olarak karşılaştırmak doğru olacaktır.

Firmalar, beklentilerinize ve kişisel bilgilerinize uygun şekilde fiyat teklifleri sunacaklardır. Öte yandan firmalar sene boyunca çeşitli ek hizmetler ya da indirimlerle cazibelerini artırma eğiliminde olabilirler. Örnek vermek gerekirse kimi şirketler poliçelerine yol yardım/çekici hizmeti gibi unsurları dahil edebilir. Sigorta poliçenizi imzalamadan önce kapsamını detaylı bir şekilde okumanızda yarar olacaktır. İyi bir fiyat teklifi alırken poliçenin tam olarak hangi kalemlerden oluştuğunu da dikkatlice incelemelisiniz.

Tavan fiyatlar, bu sigorta türünde devlet tarafından o yıl için saptanan ve firmaların uygulayabilecekleri maksimum prim düzeyini yansıtır. Ekonomik koşullara bağlı olarak bu tavan fiyatlar her sene yeniden değerlendirilir. Aynı zamanda sürücü yaşı, aracın modeli, aracın kullanım maksadı, sürücünün deneyimi gibi unsurlar da primleri etkileyebilir.

Öte yandan sürücünün kaza / hasar geçmişi de firmalar adına bir referans noktasıdır. Tüm bu kriterler analiz edilerek müşteri için tavan fiyatı geçmemek koşuluyla en ideal fiyat teklifi yapılır. Sigorta şirketinizi seçerken sadece iyi bir fiyat teklifi vermesine değil aynı zamanda sunduğu hizmet kalitesine ve genel yaklaşımlarına da dikkat etmelisiniz. 1 Ocak 2024 itibarıyla firmalar araç başına 200 bin TL’ye kadar olan hasarı ödemektedir. Kaza başına belirlenen maksimum ödeme miktarı ise 400 bin TL şeklindedir. Tavan fiyatlara dair tüm güncellemeler Hazine Müsteşarlığı’nın resmi sitesi üzerinden yayınlanmıştır.

Kaynak: Haber Merkezi