SAĞLIK

'Mısırdan zarar gelmez' demeyin! Fazla tüketenlerde bunlar görülüyor

Ülkemizde severek tüketilen mısır, dikkatli kullanıldığında oldukça sağlıklı bir besin. Ancak fazla tüketiminin bazı yan etkileri var.

Abone Ol

Çoğu kişinin film izlerken keyifle tükettiği mısır, pek çok farklı şekilde yenilebilir. Haşlanmış, kavrulmuş, salata garnitürü gibi seçeneklerle alınan bu besin vitamin, mineral ve bitki bileşiklerini içermektedir.

GÖZ SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Tansiyonu düşürmeye, kemikleri güçlü tutmaya ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olduğu bilinen potasyum açısından zengin olan mısır, içerdiği lutein ve zeaksantin sayesinde göz sağlığını koruyor.

Yüksek lifli ve düşük kalorili patlamış mısır, besin açısından yoğun bir atıştırmalıktır. Antioksidan açısından oldukça zengin olan bu besin aynı zamanda tokluk hissi de verebilmektedir.

YARARININ YANI SIRA ZARARI DA VAR

Mısır, enerji metabolizmasında ve vücuttaki diğer önemli işlevlerde rol oynayan iki ana vitamin olan B6 vitamini ve B9 vitamini açısından zengindir. B9, sinir sisteminizi sağlıklı işleyen bir seviyede tutarken sağlıklı karaciğer, cilt ve saça yardımcı olur.

Mısır ayrıca kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlayarak ve demir eksikliğini gidererek kansızlığın etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre etkili bir antioksidan olan mısır meme ve karaciğer kanserine karşı korumada da etkilidir.

Bununla birlikte, aşırı mısır tüketimi İrritabl Bağırsak Sendromu semptomlarını tetikleyebilir. Ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu diyabet, karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla ilişkilidir. Mısır yağı, tekli doymamış yağlara kıyasla iltihaplanma belirtilerini artırma eğiliminde olan çoklu doymamış yağlarda yüksektir.

Ayrıca bu gıda maddesi alerjilere ve cilt kızarıklıkları, mukus dokularında şişme, kusma gibi belirtilere sebep olabilir. Özellikle astım ve anaflaksi mısır tükettikten sonra kriz olarak karşımıza çıkabilir. Bunun sebebi mısırda bulunan sindirilemeyen bazı proteinlerdir. İçinde bol miktarda şeker bulunan mısır bazı kişilerde diş problemlerine de yol açabilir.

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }