GÜNDEM

Memur-Sen’den torba yasaya itiraz: Fiyasko demek bile fazla iyimser

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda büyük tartışmalarla geçen ve Genel Kurul’a sevk edilen torba yasayla ilgili tartışmalar sürüyor. Memur kesiminde büyük rahatsızlığa sebep olan konuyla ilgili Memur-Sen’den itiraz geldi. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, düzenlemedeki yanlışları eleştirdi, kanun taslağını ‘fiyasko’ olarak niteledi.

Abone Ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasanın komisyondan geçirilerek Genel Kurul’a getirilmesi üzerine Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

FİYASKO OLARAK ÖZETLEMEK BİLE İYİMSER

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul, kanun taslağının; içeriği, amacı ve hedefi yönüyle ‘fiyasko’ olarak özetlenmesinin fazla ‘iyimser’ kaldığını ve mevcut sistemi daha da bozma yönündeki bu gayret, çaba ve mücadelelerin ardındaki ısrarın kamu personel rejimine doğrudan zarar verme manasına geldiğinin herkesçe bilinmesi gerektiğine dikkat çekti.

BDDK PERSONELİNE EK TAZMİNAT VE HUZUR HAKKI BÜYÜK SORUN

Söz konusu kanun teklifinin kamu görevlilerinin sorunlarını görmekten uzak, belirli bir kesime iyileştirme yapmaya yakın olduğunu söyleyen Tonbul, kanun teklifinde beklentilerin tümüyle göz ardı edildiği bir gündemin bulunduğunu ve çalışma barışını bozması muhtemel iki hususu barındırdığını ifade etti. Tonbul yaptığı açıklamada, diğer kamu görevlilerine nazaran zaten yüksek maaş alan yöneticilerin huzur hakkı ödenmesinin %300 arttırılmasının, üst düzey yöneticilerin durumu ve BDDK personeline ödenmesi öngörülen aylık 60.000 gösterge rakamı (Ocak 2024 için tahmini 45.000) ek tazminat ödemesi manasına geldiğini söyledi.

BİR KESİME GELİNCE KESENİN AĞZI AÇILIYOR

Toplu sözleşme masasında Kamu İşvereni tarafından mali yöndeki imkânsızlıklar, yetersizlikler ve olumsuzluklara dair ortaya konulan veri, bilgi ve değerlendirmelerin, nedeni ve içeriği bilinmeyecek şekilde komisyonda aksi yönde beyan ve icraata konu edilmesinin kamu görevlileri arasında çok tepki çektiğini belirten Tonbul,“Kamu görevlileri için çözüm bekleyen konularda bin bir bahane üretilirken, iş belli bir kesim yöneticilere geldiğinde kesenin ağzı açılıyor. Kamu İşvereni’nin çifte standartlı uygulaması, işine geldiğinde ve canı istediğinde ‘istediği’ kesimin imkânlarını artıracak düzenlemeleri hayata geçirecek iradeye sahip olduğu gerçeğini bizlere gösteriyor” ifadelerini kullandı.

YÖNETİM KURULU ÜYELİKLERİNE KIYAK GEÇME BONKÖRLÜĞÜ

Konuya dair somut örnekler veren Tonbul, “Yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu, komisyon, heyet, komite ve benzeri organlarda görev yapanlara eski düzenlemede 1000 ila 3000 gösterge arasında haftalık toplantıya katılma sonrasında huzur hakkı ödeniyor. İçeriğe saf duygularla bakıldığında aslında huzur hakkı artırılmamış gibi gösterilse de eskiden Cumhurbaşkanı’nca artırılma yetkisi şimdi Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen göstergeye bağlanıyor. Farz edelim ödenen tutarda artış yapılmıyor. Kamu görevlisinin ek ders, nöbet ücreti vb. ilave ödemelerinden gelir vergisi kesilirken, kamu görevlilerinin önemli bir kısmı %27’lik dilime girerek almış olduğu zamlar yıl sonuna doğru erirken, zaten yüksek maaş alan yöneticilere huzur hakkı ödemesinde gelir vergisi dahi kesme iradesi gösterilmeyerek ayrıca kıyak geçme bonkörlüğünden vazgeçilmiyor” tepkisini dile getirdi.

Kaynak: Milli Gazete

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }