Kurban Bayramı’nda ibadetini gerçekleştirip kurban kesmek için hazırlanan kişiler, internet üzerinden bu ibadetin detaylarını öğrenmek istiyor. Bu sebeple “kurban eti kimlere verilmez?”, “Kurban eti anne babaya verilir mi?”, “Kardeşe verilir mi?” şeklinde sorular arama motorlarında en çok arananlar arasına giriyor. Detayları bilmeyenler için kurban ibadeti ile ilgili merak edilenleri derledik.

kurban-eti.jpg

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR? KURBAN ETİ KİMLERE VERİLMEZ?

Kurban Bayramı, İslam aleminde önemli bir ibadet olarak yerini alırken, kurban kesimi ve et dağıtımı da özel usul ve adetlere göre yapılır. Kurban eti, öncelikle ihtiyaç sahiplerine, fakirlere ve yakın komşulara dağıtılmalıdır. Ancak, et dağıtımı yapılırken bazı önemli noktalar göz önünde bulundurulmalıdır. Konunun detaylarını bilmeniz gerekiyor.

“Kurban eti kardeşe verilir mi?” sorusu da merak edilenler arasındadır. Kardeşe, akrabalara da kurban etinden pay verilebilir. Öte yandan kurban eti anne babaya verilir mi diye merak edenlerin de verebileceklerini bilmeleri gerekiyor. Yoksullara verilen pay haricinde akrabalara ve komşulara, anne babaya, kardeşe, çocuğa kurban eti verilebilir.

kurbaneti2.jpg

KURBAN ETİ KİMLERE VERİLMEZ?

Birçok kişi, kurban ibadetini yerine getirmeden önce bazı detayları öğrenmek istiyor. Mesela çoğu kişi kurban eti kimlere verilir diye merak ediyor.

Kurban eti öncelikle kesen kişinin ailesine ve yakınlarına pay verebileceği bir ettir. İslami öğretilere göre kurban eti, sahibinin ihtiyacına göre ailesine, akrabalarına, komşularına ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir.

Peki, kurban eti kimlere verilmez? Birçok kişi kimlere veremeyeceğini merak ediyor. İslami açıdan kurban etlerinin öncelikle yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere verilmesi gerekli oluyor ancak kimlere verilmemeli diye soranlar da detayları öğrenmek istiyor.

Kurban ibadeti gerçekleştiren ve kurban eti kimlere verilmez diye soran kişiler bilmeliler ki ırk, dil, din fark etmeksizin herkese kurban eti pay edilebilir. Konuyla alakalı Kur’an-ı Kerim’de de şöyle buyrulur:

“Biz kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin hakkınızda Allah'ın dininin şeâirinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere saf halinde dururken onları kestiğiniz zaman Allah'ın adını anın! Yanı üstü yere yıkılınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat gösterip istemeyene, hem de fakirlere yedirin. İşte şükredesiniz diye böylece onları sizin emrinize verdik.”(Hacc, 22/36)

Ayete göre kurban eti kimlere verilmez diye bir konu yoktur, ihtiyaç sahiplerine bir kısmı verildikten sonra zengin konu komşuya, aile ve akrabalara, gayrimüslimlere de verilmesinde sakınca yoktur. Öte yandan gayrimüslimlere kurban eti vermenin, kalplerin İslam dinine ısındırılması için olumlu olduğu düşünülür.

l-intro-1686234701.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe mahsulü anayasa Türk demokrasisine yakışmıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe mahsulü anayasa Türk demokrasisine yakışmıyor!

Kurban eti kimlere verilmez sorusunun cevabı şu olabilir: Kurban etinin satılması İslami açıdan uygun görülmez. Kurbanın derisi, eti veya başka bir kısmı ticari bir değer olarak görülmemeli ve satılmamalıdır. Bunun yerine, etin sadaka olarak dağıtılması teşvik edilir.

KURBAN ETİ NASIL PAY EDİLİR?

Kurban eti genellikle üç bölüme ayrılır: Bir kısmı aile bireyleri için, bir kısmı akraba, komşu ve arkadaşlar için, son kısmı ise fakir ve muhtaçlar için ayrılır. Bu dağıtım, kurbanın sosyal dayanışma ve paylaşmayı güçlendirmesini sağlar.

Kurban Bayramı'nda dini vecibeleri yerine getirirken, bu kuralların farkında olmak ve kurban ibadetini doğru bir şekilde yerine getirmek önemlidir. Kurban kesim ve et dağıtımı sırasında İslami usullere uyulması, bu ibadetin manevi değerini ve toplumsal faydasını artırır.

Kaynak: Diyanet