Bakan Şimşek düzenlemeye dikkat çekti: Vergi borçları siliniyor mu? Bakan Şimşek düzenlemeye dikkat çekti: Vergi borçları siliniyor mu?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kameraların karşısına geçerek kamuda alınacak yeni tasarruf tedbirlerini açıkladı.

Söz konusu tedbirlere göre, üç yıl boyunca emekli olan personel kadar memur alımı olacağı ve bina ve taşıt kiralamalarına sınırlandırılacağı belirtilirken, memurların alabileceği yönetim kurulu ücreti için tavan fiyat belirlendi.

Bakan Şimşek açıklamasında önceliklerinin artan fiyatların sorun olmaktan çıkarılması olduğunu belirterek yükselen enflasyon rakamlarının tek haneye indirilmesi gerektiğini belirtti. Şimşek "Para politikası, maliye politikası, yapısal reformalar uyum içinde yürütülüyor." dedi.

Yapılan basın toplantısında Mehmet Şimşek'in öne çıkan sözleri şu şekilde:

Bu paketle çok güçlü, izleme, denetleme, raporlama ve yaptırımı hayata geçiriyoruz. Tüm kamu bu tedbir paketinin kapsamındadır. Kamuda taşıt sayısı ve kullanımları belirledik, etkinlikleri belirledik. Taşıtların verimli kullanılmasını sağlayacağız. Taşıt alanında kamu filo yönetim sistemiyle taşıt sayısı ve kullanım standartlarını belirledik. Kullanım ve tasfiye süreçlerini bütüncül bir anlayışla yönetmeyi amaçlayacak. Taşıtlarla ilgili harcamaları takip edebileceğiz. Kurumlarımız sisteme veri girişine başladı. İlerleyen aşamada taşıtların ortak bir havuzda toplanması için zemin hazırlanacak.

KAMUYA 3 YIL OTOMOBİL ALIMI YAPILMAYACAK

Kamuda ambulans, savunma, güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Kamuda personel servisi hizmetini sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedefliyoruz.

YENİ BİNA VE LOJMAN KARARI

Yeni binalar kiralanmayacak, lojmanlar süresiz olarak kiralanamayacak. Üç yıl boyunca yeni bina alımı olmayacak.

KAMU PERSONELİ MAAŞLARINA DÜZENLEME GETİRİLDİ

Kamuda yeni personel istihdamı üç yıl boyunca emekli olanlarla sınırlandırılacak. Kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Mevcut mevzuata göre sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alıyor. Bu ücretlere üst sınır getireceğiz. Bütün bu hususlar yasal düzenleme gerektiriyor, Meclis'in takdirinde olan hususlardır.

YURT DIŞI PERSONEL GİDERİ TAKİP EDİLECEK

İdari genişleme sınırlandırılacak. Kamu idarelerinde mükerrer yapılanmalar önlenecek. Bakanlıkların yurt dışı teşkilatı ihtiyaçlar çerçevesinde gözden geçirilecek.

SOKAK AYDINLATMALARI DEĞİŞTİRİLİYOR

 Sokak ve cadde ışıklandırılmasında LED dönüşümü hızlandırılacak. Kamu bina ve tesislerinde enerji verimliliğini artıran uygulamar geliştirilecek. Ekononomik değeri olan atıkların bedeli karşılığında her yıl değerlendirilmesi zorunlu olacak.

YAZIŞMALAR ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

E-yazışma sistemine geçiş tamamlanacak. Tebligalarda elektronik tebligat sistemleri kullanılacak. Kurumsal arşivler elektronik ortama taşınacak.

MOBİLYA ALIMI DURDURURLDU

Kamu alımları DMO aracılığıyla yapılmasını esas hale getireceğiz. Mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz.

MAL VE HİZMET ALIMINDA KESİNTİYE GİDİLDİ

Makine ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılmayacak. Harcama disiplini çerçevesinde deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesintiye gidiyoruz.

HEDİYELİK EŞYA VERİLMESİ DURDURULDU

Kamu kurumlarının ajanda, takbim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerinin verilmesi yasaklanıyor.

CEVDET YILMAZ'DAN TASARRUFU YAYGINLAŞTIRMA ÇAĞRISI

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise tasarruf kültürünü yaygınlaştırması gerektiğini belirtti.

Yılmaz açıklamasında "Son dönemde yaşanan gelişmeler tasarruf tedbirlerinde daha geniş çerçevede adımlar atma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Tasarruf kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı. Yeni paketlerinde zamanla açıklanacağını ifade eden Yılmaz "Bugün sunduğumuz paket bütüncül bir çerçevede ortaya koyduğumuz, çeşitli hazırlıkların devreye girmesiyle zamanı geldikçe yeni paketleri paylaşacağız." dedi.

Cevdet Yılmaz sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

"Kamuda tasarruf programımız ile sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmıyor, Aynı zamanda kamu tüketim ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Az kaynakla daha çok proje yapacağız. Kamu hizmetlerini aksatmadan güncel ihtiyaçlara odaklanıp önceliklendirme yaparak birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz. Deprem harcamalarından en küçük bir fedakarlık yapmayacağız.
Paket ve çalışmalarla bütçe açığının milli gelire oranının başlangıçta öngörülenin altında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kamunun tasarruf yapması, verimliliği artırması, daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, daha az cari açığa yol açacaktır."

TBMM TASARRUFTAN MUAF OLACAK

Açıklanana kamu tasarrufları çerçevesinde tek istisna'nın TBMM'ye tanınacağını vurgulayan Yılmaz şu ifadeyi kullandı:

Orta vadeli programımızın enflasyonu düşürmeye yönelik politikalarının yıllık bazda belirgin sonuçlarını bu yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. Gelecek yıl yüzde 20'nin altında, 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşmaya kararlıyız. Bunu sağlarken büyümeyi, istihdamı ve sosyal dengeleri azami oranda gözetmeye devam edeceğiz. Amacımız, istikrar içinde büyümek ve kalıcı sosyal refah artışı sağlamaktır. Genelgemizde düşünülen tek istisna TBMM'dir.

 

Kaynak: Haber Merkezi