Hayatını kaybeden sigortalı vatandaşların geride kalan eşi ve çocukları belirli şartları altında ölüm aylığı almaya hak kazanıyor. Bu maaş geride kalan eşe erkek ya da kadın ayırmaksızın bağlanıyor. Ölüm aylığının bağlanıp bağlanmasını etkileyebilecek en önemli faktör geride kalan eşin medeni durumunun değişmemiş olması. yani eşinizin ölümünden sonra eğer böyle bir maaş talebinde bulunmak isterseniz evli olmamanız önem arz ediyor. Geride kalan eşin çalışması ya da emekli olması ise maaşın bağlanması kapsamında herhangi bir engel teşkil etmiyor.

İşini kaybeden kadın ya da erkek kendi emekli maaşını ve eşinden kalan ölüm aylığını birlikte alabiliyor.

Ancak geride kalan eşin gelir durumu maaşın yüzdesini etkileyebiliyor. Eğer geride kalan eş çalışmıyorsa ve maaş gelirine sahip değilse %75 oranında aylık alırken geliri olanların oranıysa %50’ye kadar düşüyor.

Kocası vefat eden kadınlara kocasının sigortalılık süresi uygun olduğu taktirde kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanabiliyor. Bu kapsamda söz konusu maaştan yetim kalan kız çocukları evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece erkek çocukları ise öğrenci oldukları sürece 25 yaşına kadar yararlanabiliyor.

Eşini kaybeden kadınlar eğer hem kocasından hem de babasından maaş almak isterse ölüm tarihi esas alınarak bazı koşullar öne sürülüyor Dul maaşı almak için 1 Ekim 2008 tarihinden sonra Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar içinse 900 gün prim ödeme şartı aranıyor.

Amerikalı şefler Türk mutfağına girdi Amerikalı şefler Türk mutfağına girdi

Kaynak: kamusonhaber