2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın ikinci yarısının başlaması nedeniyle CHP Genel Merkezi, eş zamanlı basın açıklamaları düzenledi. CHP İnegöl İlçe Eğitim Sekreteri Saniye Şimşek tarafından okunan açıklamada, eğitimin karşı karşıya olduğu ihmaller ve sorunlar eleştirildi. İlçe Başkanı Zemci Şahin ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu açıklamada, Kartalkaya’da meydana gelen facia, eğitim güvenliği eksiklikleri ve öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılar gündeme getirildi.
İhmaller Can Almaya Devam Ediyor
CHP, açıklamasında, Kartalkaya’da yaşanan yangında hayatını kaybeden 36 çocuk ve toplamda 78 vatandaşın ölümüne dikkat çekerek, yetkililerin sorumluluk almayı reddetmesini eleştirdi. “Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin canı ihmaller yüzünden tehlikede” denilerek okul kazaları, güvenlik eksiklikleri ve müfettişlik sistemindeki zayıflıkların altı çizildi.
Eğitimde Güvenlik ve Sağlık Sorunları
CHP, okullarda temiz içme suyuna erişim sağlanması, ücretsiz yemek verilmesi ve kantinlerde fiyat kontrolü yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kadrolu temizlik personeli eksikliği nedeniyle okulların sağlıksız hale geldiği ifade edildi. Açıklamada, “Asgari ücretin yarısıyla yarı zamanlı personelle temizlik yapılamaz” ifadeleri kullanıldı.
Deprem Bölgesindeki Sorunlar Çözülemedi
Açıklamada, 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yıl dönümü vesilesiyle bölgede yaşayan öğretmen ve öğrencilerin hâlâ çözülmeyen sorunlarına da değinildi. Depremden etkilenen bölgelerde halkın dörtte birinin hâlâ konteyner kentlerde yaşadığı ve öğretmenlerin borç nedeniyle elektriksiz kaldığı belirtildi. Deprem sonrası asbest ve çevre kirliliği gibi sağlık risklerinin çözülmediğine dikkat çekildi.
CHP’nin Çözüm Önerileri
CHP, eğitimde yaşanan sorunları çözmek için 12 maddelik bir öneri sundu. Öneriler arasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin geri çekilmesi, ÇEDES protokolüyle pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesinin engellenmesi, köy okullarının yeniden açılması ve okul öncesi eğitimin ücretsiz hale getirilmesi yer aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi, açıklamasında, “Çocuklarımız için güvenli, sağlıklı ve eşit eğitim imkânlarını sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Eğitimde müfettişlik sisteminin yeniden inşa edileceği ve öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirileceği vurgulandı.
İşte o maddeler:
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı verilen, pilot çalışması bile yapılmadan okullarda uygulanmaya başlayan öğretim programlarını geri çekin.
- ÇEDES protokolü ile pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesini, çocuklarımıza uygun olmayan etkinlikler yaptırmasını engelleyin.
- Çocuklarımızın okullarda temiz içme suyuna erişimini sağlayın. Bir öğün ücretsiz okul yemeği verin. Kantinlerde satılan yiyecekleri ve fiyatlarını kontrol altına alın.
- Asgari ücretin yarısına, yarı zamanlı çalışan temizlik personeli ile okulları temizleyemezsiniz. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği için kadrolu temizlik personeli ataması yapın.
- Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin okullardaki güvenliğini sağlayın. Her okula bir güvenlik görevlisi görevlendirin.
- Çocuklarımızı ucuz işgücü olarak kullandığınız, yaralandığı ve öldüğü MESEM programına son verin.
- Birleştirilmiş okul uygulaması ve ikili eğitim yüzünden çocuklarımız hem ders saatlerinden kayıp yaşıyor hem de karanlıkta okula gitmek zorunda bırakılıyor. Kapanan köy okulları yüzünden taşımalı eğitime mahkûm edilen çocuklarımız, taşımalı eğitimin kapsamının daraltıldığı yönetmelik değişikliğiyle bir kez daha mağdur edildi, yurtlarda kalmaya mecbur bırakıldı. Her çocuğun okula güvenle ulaşmasını sağlayın, köy okullarını açın.
- En az bir yıl okul öncesi eğitim her çocuk için zorunlu ve ücretsiz olmalıdır. Okul öncesi eğitimde katkı payı uygulamasını kaldırın.
- Devlet okullarında yaşanan sorunlar yüzünden özel okullara mecbur bırakılan velilere dayatılan fahiş ücretleri denetleyin, kontrol altına alın.
- Özel okullarda emeği sömürülen, asgari ücretle çalıştırılan öğretmenlerimiz için taban maaş düzenlemesi yapın.
- Engelli öğretmenlere, rehber öğretmenlere, KPSS mağduru öğretmenlere, mülakat mağduru öğretmenlere, depremzede öğretmenlere verdiğiniz sözleri yerine getirin. Gerçek ihtiyaca kadar kadrolu öğretmen ataması yapın.
- Diploması alınmış öğretmenler yerine uzman olmayan kişilerle dersler yürütülmesin. Milli Eğitim Akademisi adı altında eğitimi dinselleştirme diplomasisi olan bu uygulamadan derhal vazgeçin.