EKONOMİ

IBAN verdiğiniz herkes artık ödeme isteyebiliyor Bankalarda yeni dönem başladı

Bankalar üzerinden gelen ödeme yapmanızı isteyen bir mesaj alırsanız şaşırmayın. Artık mobil uygulamalara para gönder butonu gibi bir de 'ödeme iste' butonu eklendi.

Abone Ol

Eğer bir borcunuzu ödemediyseniz ya da geciken bir taksitiniz varsa telefonunuza gelen 'ödeme yap' mesajı görebilirsiniz. Yeni sistemde karşı taraf size ödeme yapmanızı söyleyen bir mesaj gönderebiliyor.

Yani artık ev sahipleri kiracılarından, öğrenciler anne ve babalarından rahatlıkla ödeme yapmalarını isteyebilecek. Ancak bu uygulama aynı zamanda borçlular için alacaklıların kapıya dayanması gibi bir durum yaratacak.

Artık kişiler kullandıkları bankanın fast sistemi üzerinden miktar belirterek ‘Bana şu miktarda para gönder’ diyerek para gönderilmesini isteyebilir.

Para gönder talebi aldığınızda onayladınız an istenen miktarda para hesaba geçecektir. Bu nedenle onay verdiğiniz mesajı dikkatle okuyun, kimden geldiğini ve ne kadar para istendiğini kontrol edin.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLİYOR? HER BANKADA VAR MI?

Vatandaşların acil para ihtiyaçlarının giderek arttığı günlerde Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle ‘Ödeme İste’ adlı bir uygulama hazırlandı.

Yeni para transferi sisteminde (FAST/Havale) alıcı tarafından girilen bilgilerle göndericiden para istenebiliyor. Eğer gönderici de bu talebi onaylarsa istenilen ödeme, hesaba yatıyor. Yani bu sistem artık para transferlerini karşı tarafın talep edebilmesine imkan tanıyor. Yani artık para göndermek dışında para istemek gibi de bir seçeneğiniz var.

ALACAKLI BORÇLU ARASINDA YENİ DÖNEM

BKM, Ödeme İste sisteminin, alacaklı müşterinin borçlu müşteriden ödeme talep etmesi, borçlu müşterinin ise bu talebe yanıt vermesi esasına dayandığını belirtiliyor. Bu uygulama ödeme bekleyen müşterinin bankadan ‘Ödeme İste’ işlemi başlatarak kendisine borcu olan kişinin para göndermesini beklemeden ödeme yapmasını talep etme kolaylığı veriyor.

Eğer ödeme talebi alan taraf da para göndermeyi düşünüyorsa sadece talebe onay vermesi para göndermesine yetiyor. Ödeme İste'yi kullanmak için iki tarafın aynı bankanın müşterisi olması da gerekmiyor.

22 OCAK’TA AKTİFLEŞTİ

Henüz banka müşterilerinin pek tanımadığı bu uygulama 22 Ocak itibarıyla Türkiye’de 10 bankada uygulamaya sokuldu. Zaman içinde tüm bankaların sisteme dahil olması bekleniyor.

MOBİL YA DA İNTERNET SERVİSİ ÜZERİNDEN ÇALIŞIYOR

Bankaların mobil servisleri ya da internet sitesinden bu işlemi yapabilirsiniz. Ödemeler menüsünü açtığınızda para transferi dışında bir de Ödeme İste seçeneği göreceksiniz. Buradan miktar seçerek karşı taraftan ödeme talep edebilirsiniz. Eğer talepten vazgeçerseniz, karşı taraf onaylamadan iptal edebilirsiniz. Karşı taraf da yaptığınız Ödeme İste talebini geri çevirebilir ya ada ödeme yapabilir.

KARŞI TARAFIN BİLGİLERİNE NASIL ULAŞIRSINIZ?

Rast gele hesaplardan herhangi bir para talebi mümkün değil. Ödeme İste talebi yapabilmeniz için para isteyeceğiniz kişinin IBAN, cep telefonu, banka hesap numarası, Kolas veya Karekod bilgisini bilmeniz gerekli. Ve bu işlemi sadece FAST ve havale için yapabilirsiniz.

Yani IBAN, banka hesabı ya da telefonunuzu verdiğiniz bir kişi sizden rahatlıkla para isteyebilir. Talebe yanıt verme süresi ise 90 gün...

HANGİ BANKALAR KULLANMAYA BAŞLADI?

Ödeme İste uygulaması ilk etapta 10 bankada uygulanmaya başladı. Yapı Kredi, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Kuveyt Türk bankaları Ödeme İste sistemini uyguluyor.

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }