Son zamanlarda, bazı işletmeler "POS cihazı arızalı" veya "banka komisyonu yüksek" gibi bahanelerle müşterilerden IBAN'a ödeme talep etmeye başladı.
Söz konusu durum, hem vergiden kaçınma şüphesi uyandırıyor hem de yasal açıdan sorunlara yol açabilir.
IBAN İLE ÖDEME YASAL MI?
Banka hesabı üzerinden tahsilat yapılması, işlemin tarafları, miktarı ve amacı yasalara uygun olduğu sürece elbette ki yasal. Ancak, IBAN'ın banka komisyonundan kaçmak, ödeme geciktirmek, vergi kaçırmak veya kayıt dışı işlem yapmak gibi yasa dışı amaçlarla kullanılması durumunda yasal değil. Bu tür durumlarda, tüm taraflar için ağır yaptırımlar söz konusu olabiliyor.
IBAN İLE ÖDEME ALAN İŞLETMENİN CEZASI NEDİR?
Maliye Bakanlığı tarafından sıkı takibe alınan IBAN ile para transferi bazı durumlarda cezai işlem uygulana biliyor. Söz konusu para transferinin yasaya aykırı bulunması durumunda fatura kesmeyen işletmelere, özel usulsüzlük cezası olarak fatura tutarının yüzde 10'u kadar ceza kesiliyor. Ödenmeyen vergiler için ek gecikme zammı ve cezası da uygulanıyor. Ayrıca vergi kaybına uğranan durumlarda, vergi kaçağı cezası da kesilebiliyor.
IBAN İLE ÖDEME YAPAN MÜŞTERİYE CEZA KESİLİR Mİ?
BAN'a ödeme yapan müşterinin yasal bir yaptırımla karşılaşması genellikle söz konusu değil. Ancak, ödemenin yapıldığı IBAN hesabının kara para aklama veya dolandırıcılık gibi yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olması durumunda, müşteri de bu suça ortaklık etme riskiyle karşı karşıya kalabilir.
İŞLETMELER BANKA KOMİSYONUNU MÜŞTERİDEN TALEP EDEBİLİR Mİ?
Hayır, işletmeler 5464 sayılı Kanun'un 17. maddesine göre, müşterilerden kart kullanımı nedeniyle ek bir komisyon veya ücret talep edemez. Ayrıca, banka komisyonunu etiket fiyatına dahil etmeleri de yasal değil.
MÜŞTERİ IBAN İLE ÖDEME YAPMAYA ZORLANABİLİR Mİ?
İşletmeler POS cihazı ile kredi veya banka kartı ile ödeme yapmak istiyorsa, işletme bu talebi kabul etmek zorunda. Öyle ki Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine göre, işletmeler kartlı ödemeleri kabul etmeyi reddedemez.