Deprem kuşağında yer alan ülkemizde olası yeni deprem riski geçerliliğini korurken Bursa'da üç üniversitenin ortaklaşa yaptığı araştırma sonucunda, daha önce tespit edilmemiş olan Kayapa'dan Yenişehir'e uzanan 95 kilometrelik aktif bir fay hattı keşfedildi. "Kayapa-Yenişehir Fayı" olarak adlandırılan bu fay hattının, olası bir senaryoya göre 7,3 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceği belirtildi.
Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma kapsamında, Bursa'nın Kayapa'dan Yenişehir'e kadar olan bölgesinde sismik ölçümler yapıldı. Bu ölçümler sonucunda, fay hattının varlığı ve potansiyel deprem riski ortaya kondu. AFAD tarafından desteklenen çalışma henüz yayınlanmadı.
Fay hattı, şehir merkezinden geçerek Timsah Arena ve Şehir Hastanesi arasından devam ediyor. Batı kesiminde Kayapa'dan Bursa Ovası'na, doğu kesiminde ise Yenişehir'e uzanan fay hattının toplam uzunluğu 95 kilometre olarak belirlendi.
624 YILDIR BİR KIRILMA OLMADI
Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, fay hattının alüvyon zeminin altında olduğunu ve detaylı bir çalışma ile ortaya çıkarılabileceğini belirtti. Alüvyon zeminin, depremin etkisini büyüttüğünü vurgulayan Er, bu durumun geçmişte yaşanan depremlerden de anlaşıldığını ifade etti.
Er, fay hattının geçmişte 1400 yılında son olarak kırıldığını ve yaklaşık 624 yıldır bir kırılma yaşanmadığını söyledi. Bu durumun, fay hattının potansiyel deprem riskini artırdığı belirtildi. Yapılan hesaplamalara göre, fay hattının 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği öngörülüyor.
Bursa Ovası'nda var olan alüvyon zeminin, depremin etkisini büyüttüğüne dikkat çeken Er, bölgedeki 624 yıllık sessizliğin deprem riskini daha da artırdığını vurguladı. Özellikle İznik, Gemlik ve Mudanya gibi bölgelerde deprem riskinin olduğu nu belirtti.