BURSA HABERLERİ

Güçlü kadın güçlü toplum demek

 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ‘Güven Toplumunun İnşası Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları Paneli’ düzenlendi. Panelde güçlü toplumun ancak kadının her alanda güçlenmesi ile sağlanacağına vurgu yapıldı.

Abone Ol

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen ‘Güven Toplumunun İnşası Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları Paneli’ Tayyare Kültür Merkezinde yapıldı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz’ın da katıldığı panel öncesi, davetliler kadın kuruluşları tarafından hazırlanan el işlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

Aile kavramı zarar gördü

Panelin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türk inanç ve kültüründe kadının toplumun olmazsa olmazı ve çok önemli bir parçası olduğunu söyledi. Toplumsal olarak, her başarılı erkeğin, her muvaffak olmuş, iyi yerlere gelmiş erkeğin arkasında bir kadının olduğu bir anlayışa sahip olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Son yıllarda aile kavramının ciddi zarar görmesi, bu manada ciddi etkilenmesi ve beraberinde de aile ilişkilerinin bozulmasına ve şiddetin de ortaya çıkmasına vesile oldu. Bunların hiçbirini tasvip etmek, tabii ki mümkün değil. Daha sağlam bir aile yapısı, daha sağlam bir toplum için bilinçlenmemiz ve böyle organizasyonlar da güçlenmemiz gerekiyor. Bu mana Büyükşehir Belediyesi olarak, kadınlarımızın daha da güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. 2017 Kasım’da göreve geldiğimizde 5-6 tane kadın kooperatifimiz varken bu 30 küsurlu sayılara çıktı. Hepsine dokunuyoruz, destek veriyoruz. Farklı buluşmalarla da onlara güç katmaya çalışıyoruz. Kadın her aşamada çalışabilir, üretebilir, bir şeyler yapabilir, faydalı olabilir. İllaki çalışma hayatın içerisinde olması gerekmez ama güçlendirmek lazım. Bu toplumu ancak birlik ve beraberlikle yükseltebiliriz. Bu manada şiddete maruz kalan kadınlarımız varsa da bunun bir an evvel bertaraf olmasını diliyorum” dedi.

Sıfır tolerans

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da, “Bugün her birimiz tüm dünyada kadına yönelik şiddet başta olmak üzere şiddetin her türlüsünün son bulduğunu, insanların huzur, güven ve mutluluk içerisinde yaşadığını duymak ve görmek isterdik. Ancak uzak yakın, farklı coğrafyalardan şiddet haberleri almaya devam ediyoruz. İşte yanı başımızda Gazze'de dünyanın gözü önünde bir insanlık dramı yaşanıyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar katlediliyor, şehadete gidiyor. Savaş kötü yüzünü maalesef yine en çok kadınlara ve çocuklara gösteriyor. Buradan bir kez daha Gazzeli hayatını kaybeden kadınlara, çocuklara, tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kadına yönelik şiddet, şiddet türbenin içerisinde en aciz ve en çirkin olanıdır. Buradan herkesi bir kez daha şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle yaklaşım sergilemeye davet ediyorum. Devletimiz bu noktada kadına yönelik şiddet başta olmak üzere şiddetin her türünün önüne geçmek için farklı tedbirler almakta, farklı projeler hayata geçirmektedir. Maalesef alınan tüm tedbirlere ve yürütülen çalışmalara rağmen kadına yönelik şiddet gündemin üst sıralarındaki yerine korumaktadır. Bizler de şiddeti kent gündeminden düşürmek için çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Gelecek nesillerin bizim üzerimize bina olduğunu, dolayısıyla çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmemiz gerektiğini unutmayalım. Evlatlarımızı kız, erkek ayrımı yapmaksızın insan merkezli yetiştirmeliyiz. Daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye'nin ve Türkiye yüzyılının vizyonunun en önemli aktörü kadınlarımızdır. Ve biliyoruz ki kadınlarımıza her alanda sağlayacağımız imkanlar ülkemize ve kentimize değer katacaktır. Bu vesileyle bir kez daha tüm dünyada kadınlara yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik duyarlılık ve farkındalık oluşturmasını diliyorum” diye konuştu.

Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz ise, gerek anayasada gerekse de Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler, Kades uygulaması, 183 sosyal destek hattı ve elektronik kelepçe gibi uygulamalarla kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi noktasında önemli mesafe alındığını hatırlattı.

Programın paydaşlarından KADEM Kadın ve Demokrasi Vakfı İl Temsilcisi Gülhan Keskin de kadın ve aileyi güçlendirici faaliyetler yaptıklarını, hayata geçirdikleri  projeler ve eğitimlerle tüm kadınların onuruyla yaşayacağı güvenli bir toplum inşa etmek için mücadele verdiklerini vurguladı.

Panel, açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Fethi Güngör’ün yaptığı ve İlahiyatçı Ayfer Kılıç ile Avukat Hilal Uygan’ın, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetin temeli ve ortadan kaldırılmasına yönelik sunumlarıyla tamamlandı.

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }