1 Mart'ta başlayan beyan dönemi ile birlikte, 5 yıldan önce satılan gayrimenkuller için Maliye Bakanlığı'na beyanname verilmesi gerekiyor. Bu beyannamede elde edilen kazanç, "değer artışı kazancı" olarak vergiye tabi olacak.
Örneğin: 21 Ekim 2022 tarihinde 900 bin liraya satın alınan bir gayrimenkul 13 Temmuz 2023 tarihinde 2 milyon liraya satılmış olsun. Alış tarihinden itibaren 5 tam yıl geçmeden satış yapıldığı için elde edilen 1 milyon 100 bin liralık kazanç vergiye tabi olacak.
TİCARİ FAALİYET Mİ, DEĞER ARTIŞI KAZANCI MI?
Hürriyet'te yer alan habere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı broşürde, gayrimenkul alım-satımında ticari faaliyet ve değer artışı kazancı arasındaki ayrımın nasıl yapılacağı anlatılıyor. Gayrimenkul alım satım işleri bir meslek halinde sürdürülüyorsa veya bir yıl içinde birden fazla satış yapılıyorsa elde edilen kazanç ticari kazanç sayılıyor. Bu durumda kazanç, ticari kazanç vergisi oranlarına göre vergilendiriliyor.
Gayrimenkul alım satım işlemi ticari kazanç hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç "değer artışı kazancı" hükümlerine göre tespit ediliyor. Bu durumda ise kazanç, satış bedeli üzerinden belirlenen değer artış kazancı üzerinden vergilendiriliyor.
BEŞ YILLIK SÜRE NE ZAMAN BAŞLIYOR
Beş yıllık süre, gayrimenkulün edinildiği tarihten itibaren başlıyor. Takvim günü esas alınarak hesaplanan bu sürede, miras yoluyla edinilen gayrimenkuller için 5 yıllık süre işlemiyor.
KONUT MİRAS OLARAK KALMIŞ İSE
Örnek: Bir mükellef 16 Ağustos 2020 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 21 Kasım 2023 tarihinde satmış olsun. Satışa konu apartman dairesinin ivazsız olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, mükellefin bu satıştan elde ettiği gelir, değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecek.