ÖLÇÜLÜ TÜKETİM ÖNEMLİ
Ancak her şeyde olduğu gibi, aşırıya kaçmamak son derece önemlidir.
Aşırı tüketimin olumsuz etkilerine karşı bilinçli olunmalıdır. Bilinç kaybı, kas güçsüzlüğü ve ishal gibi yan etkilerden kaçınmak için ölçülü davranılmalıdır.
Ökse otunu tüketmek için, bir bardak sıcak suya 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak ve filiz ekleyip 10-15 dakika bekletilerek hazırlanan çayın günde üç defa tüketilmesi önerilir. Ayrıca, ökseotu meyvelerinden uzak durulması önemlidir.
Bu basit önerilerle, doğanın sağladığı bir çözüm olan ökse otunu günlük yaşamınıza dahil ederek tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.
Ökse otu çayı; öksürüğün kesilmesi, şeker hastalığının önlenmesi, kampların giderilmesi, kalp ve damar sağlığı, bağışıklık, akciğer sağlığı, pankreas sağlığı için kullanılır. Soğuk olarak burna çekildiğinde burun kanamalarını durdurucu etkiye sahiptir. Dizanteri, tifo gibi hastalıklar sonrası oluşan bağırsak yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
ÖKSE OTUNU KİMLER KULLANMAMALI?
Hamilelerin ve emzirme döneminde bulunan annelerin ökse otu tüketmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yanında kanser tedavisi gören, kronik bir rahatsızlığı bulunanların, alerjik hassasiyeti yüksek olanların ve birçok ilaçla etkileşime girebilmesinden dolayı düzenli ilaç kullananların ökse otunu tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
NASIL TÜKETİLİR?
Genelde ökse otu tüketiminde bir bardak tüketilmesi önerilir. Her şeyde olduğu gibi ökse otunun da fazla kullanılması zararlı olmaktadır. Günde bir kere olmak üzere bir ay içtikten sonra mutlaka tüketimine ara verilmelidir.
Ökse otu meyve ve orman ağaçları ile süs bitkileri dahil olmak üzere yaklaşık 200'e yakın bitki türü üzerinde yarı parazit olarak yaşayan bir yabancı ottur. Halk arasında ampir, burç, çekem, gevele, gökçe, yapışkan otu, bacaksız bitki, gövelek ve güvelek gibi isimlerle de tanınır