inegöl

TSK'nın yeni silahı: İnsansız tank!

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İnsansız tank üretilecek” açıklamasının ardından gözler yeni Ar-Ge çalışmalarına çevrildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) çalışmalara çok önceden başladığı ve bu konuda 2017’de bir yarışma düzenlediği ortaya çıktı. 16 projenin finale kaldığı yarışmaya dikkat çeken projeler katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan son Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında da konunun ele alındığı belirtildi.

MAYIN ARAMA, ATIŞ, BOMBA İMHA SSM’nin açtığı yarışmaya 400’ün üzerinde başvuru olurken, yapılan değerlendirmeden sonra geçen aralıkta 16 proje finale kaldı. SSM’nin projesinde insansız tankın ilk adımını oluşturacak projeler içindeki ‘Efe’ adlı proje birinci olurken, ‘Dost’ ikinci, ‘Otosar’ da üçüncü olmuştu. Birinci olan projede silah sistemleri, yaralı kurtarma, mayın tespiti ve imhası, yük taşıma, sokak arası ateş altındaki asker transferi, 360 derece gözetleme, bomba imha gibi modüller de yer alıyor.

İnsansız olarak planlanan kara araçları, yapılacak Ar-Ge yatırımları ve çalışmaların ardından geliştirilerek daha etkin tank ve kara gücü haline getirilecek. Böylece kayıpların en aza indirilmesi hedefleniyor.

Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada, “Öyle bir yere gelmemiz lazım ki; insansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ki bunu da yapacağız. O tür şeyleri düşünmeyeceğiz. Niye? Artık bu teknolojiyi yakalayan ülke konumuna geliyoruz, geldik bile” demişti.

ABD’nin 4 bin tır mühimmat gönderdiği YPG, Türkiye’nin geliştirdiği milli silahlar karşısında çaresiz kaldı. Darmadağın olan örgüt, kaçacak delik aradı. Peki harekat sırasında TSK hangi silahları kullandı? İşte o silahlar ve özellikleri...

ARMA ZIRHLI MUH. ARACI - OTOKAR Karanlıkta, siste, dumanda görüyor, ilerliyor.

Özel ekipmanları sayesinde suda gidebildiği gibi saatte 8 kilometre hıza da çıkabiliyor.

12 personel ve 24 ton yük taşıyor..

KOBRA ZIRHLI ARAÇ - OTOKAR Yüksek balistik koruma sistemine sahip..

9 personel taşıyabiliyor. 110 km. hız yapıyor..

Yüzde 60 dik eğimli, yüzde 30 yan eğimli bölgeleri hiç sorunsuz geçebiliyor..

BAYRAKTAR SİHA - BAYKAR Tamamen milli ve özgün tasarım

Karada obüslerle, havada F-16'larla bilgi paylaşıyor.

27 bin feet'e çıkabiliyor. 24 saat uçabilme özelliği ile rakipleri arasında ilk sırayı alıyor..

ANKA İHA - TÜRK HAVACILIK ŞİRKETİ 17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve 1600 kilogram kalkış ağırlığına sahip..

Uydudan kontrol ediliyor, bilgisayar sistemine bağlı..

Adını, masal kuşu Zümrüd-ü Anka'dan alıyor..

T-155 FIRTINA OBÜSÜ - TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ F-16 uçaklarından sonra en etkili silah..

65 km hıza, 40 km atış menziline sahip.

1 dakikada 6 top atıyor, 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor.

GÖKTÜRK KEŞİF UYDUSU - ASELSAN TÜBİTAK Yüksek çözünürlüklü çekim yapıyor

Her türlü coğrafi bölgeyi görüyor

Kızılötesi tarama özelliği var. Çektiği her fotoğrafı saklama özelliğine sahip

BORA-12 SNİPER TÜFEĞİ - MKE 7.62 mm kalibreli, menzili 1200 metre.

6.5 kg. ağırlığında, asla geri tepmiyor

on teknoloji ile üretilmiş dürbünü, gece görüş sistemi ve lazeri mevcut

CİRİT LAZER GÜD. FÜZE - TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ 8 kilometre etki alanı ile kendi sınıfının en uzun menzilli füzesi.

Zırh delici ve yangın çıkarıcı özellikleri var.

Bilgisayar sistemi ile hedefe kilitlenebiliyor.

UMTAŞ TANKSAVAR FÜZESİ - ROKETSAN Tüm zırhlı tehditlere karşı etkili

Gece ya da gündüz, her türlü hava koşulunda hiç sorunsuz çalışıyor

Gizlenmiş hedefleri bulup yok ediyor

AKTİF KORUMA SİSTEMİ - ASELSAN Hem düşmanın sistemlerini bozuyor, hem de fiziksel imha yapabiliyor..

360 derece koruma kalkanı sağlıyor.

Kar, yağmur gibi tüm zorlu koşullarda etkin

SOM SEYİR FÜZESİ Tübitak SAGE ve Roketsan'ın geliştirdiği SOM'da Fransa'dan satın alınan TRI- 40 motoru kullanılıyor. Kale Grubu'nun geliştirdiği turbojet motorlar sonucu füze tamamen yerli üretim olacak. Yerli cruise füzesi 250 kilometre menzile kadar etkili. 600 kilogram ağırlığında.

KAYI SINIR GÜVENLİK SİSTEMİ Hatay'ın Afrin sınırında 40 kilometrelik alana kurulması planlanan Kayı Sınır Güvenlik Sistemi'nin 20 kilometrelik bir alanı kontrol edecek olan ilk kısmı başarılı bir şekilde faaliyete geçirildi. Elektronik sistem sayesinde sınıra yaklaşan İHA, araç veya insanlar tespit edilip, komuta merkezi uyarılıyor. Sınırda kaydedilen tüm görüntüler tek merkezde toplanıyor ve kameralar tehdit oluşturan nesneye otomatik odaklanıyor. Toprak altına yerleştirilen sensör sayesinde de hem hudut hattına yaklaşan nesneler hem de yer altına kazılacak tüneller tespit edilebiliyor. Yeraltından tünelleri tespit eden sistem fiber optik kablolarla çalışıyor. Teröristlerin kazdığı tüneller imha ediliyor.

SARP UZAKTAN KOMUTALI STABİLİZE SİLAH SİSTEMİ Kayı Sınır Güvenlik Sistemi'ne entegre edilen ve Aselsan tarafından geliştirilen SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi, sınır hattına yakın alanlardan yapılan saldırıları hızlı bir şekilde tespit ederek otomatik olarak o bölgeye odaklanıyor.

LAZER VE KANATLI GÜDÜM KİTLERİ Tübitak SAGE ve Aselsan'ın geliştirdiği kit, havadan atılan bombaların hedefi vurma oranının artırılması amacıyla tasarlandı. Hedefi 12 kilometre uzaktan vurabiliyor. Kanatlı Güdüm Kiti, 100 ve üzeri kilometreden atıldığında bile, 10 metre sapma değeriyle hedefi vurabiliyor.

CİRİT FÜZESİ Taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/ zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılıyor. Roketsan'ın geliştirdiği füze sınıfının en uzun menzilli füzesi. Boyu 1.9 metre olan füzenin menzili maksimum 8 kilometreye çıkıyor. Füze, zırhlı araçları ve hedefleri yüksek ısı gücüyle etkisiz hale getiriyor.

KORAL Sınır hattına yerleştirilen milli elektronik harp sistemi Koral, Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi (KORAL ET) olmak üzere iki farklı sistemden oluşuyor. Askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Koral sayesinde düşman radarları çalışmaz hale getirilebiliyor.

HASSAS GÜDÜM KİTİ Tübitak'ın geliştirdiği, Aselsan'ın ürettiği Hassas Güdüm Kiti, 40 bin fit irtifada 25 kilometre menzile ulaşıyor. Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandırıyor. Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bundan sonra artık bizim polis teşkilatımız Sig Sauer diye bir silahı kullanmayacaktır. Biz artık bu tabancaları veya daha uzun mesafelisini ülkemizde yapıyoruz. Çünkü onlardan almaya devam ettikçe bize tembellik geliyor.

Biz kendi ürettiklerimizle yapalım. Bu planların hedefi Türk milletine diz çöktürme planıdır” açıklamasının ardından, dikkatler yabancı silah sistemlerini ikame edecek “yerli ve milli” projelere çevrildi. İŞTE TÜRKİYE'NİN YABANCI MARKALARA ALTERNATİF OLACAK YERLİ VE MİLLİ SİLAHLARI...

MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ: Dünya ordularının kullandığı piyade tüfeklerinin üstün özellikleri bir araya getirilerek yerli olarak tasarlandı.

7.62 mm çapındaki silahın etkili menzili 400 metre.

T129 ATAK HELİKOPTERİ: İtalyan Agusta Westland A129 helikopterinin gövdesi TSK ihtiyaçlarına göre modernize edilerek geliştirildi. Helikopterin elektronik sistemleri yerli imkânlarla yeni baştan üretildi.

Halen dünyada sınıfının en etkin taarruz helikopteri olduğu belirtiliyor.

T-155 FIRTINA OBÜSÜ: Hareket halindeyken 30 saniyede atışa hazır hale geliyor.

1 dakikada 6 top atışı yapabiliyor. Atış sonrasında 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor.

ASELSAN’ın geliştirdiği atış kontrol sistemi 8-25 kilometre aralığındaki hedeflerin tam isabetle vurulmasını sağlıyor.

KASIRGA TR-300 FÜZESİ: Kara Kuvvetleri’nin vurucu gücünü önemli ölçüde artırdı.

100 kilometre menzildeki hedefleri imha edebiliyor.

HGK İLE AKILLI BOMBA: TÜBİTAK, Hassas Güdüm Kiti (HGK) geliştirerek, savaş uçaklarında kullanılan klasik mühimmatı akıllı bombaya dönüştürdü.

Jetler, güdüm yeteneği kazanan bombalarını, hedeflerinin üzerine gelmeden, tehlikeli alan dışından ateşleyebiliyor.

SOM FÜZESİ: TÜBİTAK geliştirdi. Menzili 200 kilometre. Uçaktan, karadan ve denizden ateşlenebiliyor.

Hedefine GPS ile uydu aracılığıyla yöneliyor.

UMTAS FÜZESİ: Taarruz helikopterlerinden ateşleniyor. At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip bulunuyor.

Test atışlarında hedefini 3 bin 750 metreden vurma başarısı gösterdi.

ALTAY MİLLİ TANK: Prototip üretimi bitti. Seri üretim için ihaleye çıkıldı.

Tank teknolojisinde gelinen son aşamanın ürünü olduğu vurgulanıyor.

MİLGEM: İlk Milli Gemi olan “TCG Heybeliada” 2008’de denize indirildi.

99 metre uzunluğundaki gemi, yerli seyrüsefer sistemleriyle donatıldı.

KOBRA: OTOKAR’ın geliştirdiği zırhlı tekerlekli araç 9 personel taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.

Aracın su engellerini aşabilen amfibik versiyonu da bulunuyor.

BORA-12 KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ: Jandarma Genel Komutanlığı– MKE işbirliğiyle geliştirildi. 7.62mm çapındaki tüfeğin etkili menzili bin 200 metre.

Rakiplerinden farklı olarak, dipçik, kaynak, tetikkabza mesafe ayarı özelliklerine sahip.

KİRPİ PERSONEL TAŞIYICILAR Mayına ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı personel taşıyıcılar BMC tarafından yüzde 70 yerli imkânla üretildi.

Bir depo benzinle 800 kilometre menzile ulaşabiliyor.

Lastikleri patlasa da 40 kilometre gidebiliyor. Askerlerin operasyona güvenle ulaştırılmasını sağlıyor.

ANKA VE BAYRAKTAR: Operasyonlara anlık istihbarat sağlıyor.

İkinci aşamada geliştirilen silahlı versiyonları TSK’nın terörle mücadele operasyonlarında şehit sayısının asgari seviyeye düşürülmesine büyük katkı sağladı.

Bayraktar TB2

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }