Gündem

Kredi kartında flaş değişiklik: 3 kere üst üste asgarisini ödemeyen yandı! Kapatılacak

Faiz oranlarının yükseltilmesi ve kredi kartı nakit çekime getirilen sınırlamaların ardından kredi kartı harcamalarında aylık büyüme oranları yavaşladı. Uzman isim, konuya ilişkin, “Kredi kartı ile araba alır hale geldik” diyerek beklentilerini açıkladı.

Abone Ol

Kredi kartı harcamalarında büyüme hızı yavaşlamaya başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinde, geçen yılın mayıs ayı sonunda yıllıklandırılmış toplam kredi kartı büyüme hızı yüzde 258,34 seviyelerinde belirlenmişti.

2024 yılının Mart ayı sonunda yüzde 100’ün altına düşen kredi kartı büyüme hızı, Mayıs ayı sonunda ise yüzde 50’li seviyelere kadar düşüş gösterdi.

“KART HARCAMALARI REKORDAN DÖNDÜ” Son dönemde özellikle kredi kartı nakit avans çekimlerinde taksit sayıları azaltılmış, faiz oranları da yükseltilmişti.

KART HARCAMALARININ DÜŞÜRÜLMESİ ADINA YENİ DÜZENLEMELER GELİR Mİ? Konuya ilişkin merak edilenleri ve son gelişmeleri Milliyet’e değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, şu ifadeleri kullandı:

“Kredi kartında harcamalar rekor seviyelerden bir hayli uzakta yer alıyor. Kredi kartlarında şu anda aylık büyüme oranları yüzde 50’lere geriledi.

Zaten Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi harcamaların azaltılmasını amaçlıyordu. Enflasyonun iki türlü ayağı vardır; biri tüketim, diğeri de üretim tarafı. Üretim tarafında verilmeyen kredilerle, yani kredi arzının kısılması ile üretim kısmı dengelenmiş durumda.

“AMAÇ ENFLASYONLA MÜCADELE” Tüketim kısmında ise hala katılık yaşanan bazı hususlar var. Lokanta, konut ve sağlık sektöründe bir hayli artış var. Bu alışverişlerin birçoğu kredi kartı ile yapılıyor. Atılacak olan adımlar kredi kartlarının az harcanmasına ilişkin değil. Çünkü kredi kartı fazla kullanımı durumunda kayıt dışı ekonomi ile de mücadele fazla olur. Kredi kartı ile alışveriş yapılan yerler fatura keser. Hedeflenen tüketimin azaltılmasıyla birlikte enflasyonla mücadele edilmesi.

“VATANDAŞ KENDİSİNİ OTOMATİK OLARAK KISTI” Kredi kartı harcamalarında bir limit sınırlaması bekliyorken, yurttaş kendisini otomatik olarak kıstı. Hayat pahalılığı sürüyor. Kredi kartı harcama hızı düşecektir.

HARCAMALARIN AZALMASININ NEDENİ NE? Faiz oranlarındaki yükselişler, harcamalara kredi kartı limitlerinin yetmeyişi, harcanan ve limitleri doldurulan kredi kartlarının yeniden kullanılamaması kredi kartı harcamalarında büyümeyi düşürdü.

“KREDİ KARTI HARCAMALARININ KISILMASI AMAÇLANIYOR” Bayram harcaması olarak yansıyacak, 9 günlük tatil var. Bu dönemde özellikle hizmet ve lokanta sektörlerinde harcamalar yükselecektir. Maalesef bu da enflasyonu tetikliyor. Kredi kartı harcamalarının düşürülmesi enflasyonla mücadele çerçevesinde ekonomi yönetiminin attığı adımlar diyebiliriz.

GÜNCEL KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI NE KADAR OLDU? Kredi kartlarında 3 değişik faiz oranı var. 1.’si kamu bankalarında yüzde 4.55 olan alışveriş faiz oranı. 2.’si aylık 4.55 civarlarında olan gecikme faizi. Bir diğeri ise yüzde 5’lik nakit çekim avans faizi.

4.25’lik olan alışveriş faizinde kredi kartı borcunuzu ödemediniz diyelim. Son ödeme gününe kadar ödemediniz ve bu bir ay boyunca işledi. Hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında 10 günlük vakit var. Bu 10 gün için alışveriş faizi, geri kalan 20 gün için ise gecikme faizi uygulanır. Nakit avans çekmeniz durumunda da aylık yüzde 5 faiz oranı ile nakit avans çekersiniz.

“ÜÇ KEZ ÖDEME YAPMAYANIN KARTI NAKİT AVANSA KAPATILIR” 3 kez art arda asgari ödeme yapmamanız halinde kredi kartınız nakit avansa kapatılıyor. Nakit avansı yeniden açtırmak için kredi kartı borcunun kapatılması gerekiyor.

YENİ DÜZENLEME GELİR Mİ? Kart harcamalarının düşürülmesi için kredi kartlarına ilişkin yeni bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Limit ve taksit sınırlaması gündeme gelebilir. Çünkü yaz aylarında enflasyon düşmezse kış aylarında ciddi bir enflasyonla karşı karşıya kalabiliriz.

“KREDİ KARTI İLE ARABA ALABİLİR HALE GELDİK” Hane içi gelir seviyesi tespit edilerek, bu gelirin 3-4 katı sularında bir kredi kartı limiti olması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda nerdeyse kredi kartı limitleriyle araba alabilir hale geldik. Bu yüzden kredi kartı limit düzenlemesine ihtiyacımız var. Ticari olarak bunun bir çek ve ödeme aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir. Enflasyonda katılığın kırılmadığı lokanta ve hizmet sektörlerinde kredi kartı taksit sınırlamasının gelmesinin gerektiğini düşünüyorum.

{ "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-KFE40D1TR1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }