Emeklilik için yaş kriterini karşılayanlar, sigorta prim günlerini de eksiksiz ödemek zorundalar.

Hizmet dökümlerinizi incelediğinizde fark etmediğiniz bazı harfler, emekliliğinize engel olabilir. Hizmet dökümünüzde bazı prim ödeme günlerinin yanında özel kodlar görebilirsiniz. Bu kodlar, döküm sahibinin emekli olmasını zorlaştırabilir.

EYT KANUNU YÜRÜRLÜKTE AMA HİZMET DÖKÜMÜNÜZ DÜZGÜN MÜ?

İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler? İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler?

1999-2000-2008 sonrasında hizmet dökümlerinizde S, Ş, K harflerinin kodlandığı dönemler var mı diye kontrol etmenizde fayda olacaktır. Bu harflerle kodlanan dönemler, emekliliğinize mani olabilir.

EYT kanunuyla emekli olmayı düşünüyorsanız, hizmet dökümünüzdeki bu 3 harfe dikkat edin. SGK’nın belirttiği uyarılar, hizmet dökümünüzde varsa, emeklilik planlarınızı bozabilir. Bu uyarıları görmek için e-Devlet sistemine giriş yapın.

HARF KODLARININ ANLAMLARI NELER?

Emeklilik için gerekli olan gün, prim ve hizmet süresi şartlarını yerine getirmiş gibi görünseniz de, hizmet dökümünüzdeki bazı ayrıntılar, emekliliğinizi tehlikeye atabilir. Bu nedenle, sigortalı vatandaşların emeklilikten yoksun bırakacak harf yanlışlarına karşı uyanık olması gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaptığı denetimler sonucunda, bazı ölçütlere göre iş yerlerine, S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleriyle kod veriyor.

Ş HARFİ NE ANLAMA GELİYOR?

‘Ş’ harfi, iş yerinin şüpheli işyeri olduğunu ve denetim/inceleme yapılacağını belirtiyor.

Bir iş yerine "Ş-Şüpheli" kodu uygulandığında, otomatik olarak bir denetim süreci başlatılıyor. Bu denetimin temel amacı, iş yerinin sahte sigortalı bildirimi yapılıp yapılmadığını belirlemek.

S HARFİ NE ANLAMA GELİYOR?

Denetim sonrasında sahte sigortalı bildirimi tespit edilirse, "Ş" kodu "S" (sahte iş yeri) olarak değiştirilir ve bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor. Eğer herhangi bir sorun tespit edilmezse, "Ş" kodu tamamen kaldırılıyor ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

AYLIK BAĞLANIR MI?

Hizmet dökümünde 'Ş' harfinin yer alması emekli olmaya engel değil. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar denetimler sonuçlanmadan da emeklilik başvuru yapabiliyor, aylıkları da bağlanıyor.

HEM EMEKLİLİKLERİ İPTAL OLUYOR HEM DE ÖDENEN MAAŞLAR GERİ ALINIYOR

Ancak denetimin ardından bildirilen hizmetlerin sahte olduğu fark edilirse, söz konusu primler iptal ediliyor. Bu iptalden sonra emeklilik hakkını kaybeden kişilerin aylıkları kesiliyor ve ödenmiş aylıklar geri alınıyor.

YAPILMASI GEREKEN NE?

'Ş' harfi ile gösterilen iş yerlerinden hizmetleri olanların, eğer bu süreleri fiili çalışmaya denk geliyorsa endişelenmesine gerek yok. SGK'dan durum öğrenilebilir.

'K' KODUNUN ANLAMI NE?

Her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine rağmen SGK'dan gelen yazıları incelemeyen, prim ödemelerini gerçekleştirmeyen veya sınırlı bir tutarda ödeme yapan iş yerleri, "K" koduyla işaretlenir. Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı, denetim görevlileri tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Yapılan araştırma sonucunda iş yerinin sahte olduğu tespit edilirse, bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri geçersiz kabul edilir.

Editör: Süper Kanal TV