Birçok emeklinin maaşına Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam gerçekleştirildi. Ancak yapılan bu düzenlemeden 6 bin 700 TL ve altında kök aylığı alan emeklileri etkilemedi. Bu neticede en düşük emekli maaşı 10 bin TL’de kaldı.
Açlık sınırının her geçen gün arttığı bugünlerde emeklilerin maaşı da cepte eriyor. Çoğu emekli ise yerel seçim öncesi iktidara seyyanen zam ve maaş düzenlemesi için çağrıda bulundu. Ancak yapılan bu çağırılara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayını işaret etti.
Milyonlarca emekli ise açlık sınırında geçinmeye devam ederken Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, Ramazan Bayramı’nın birinci gününde emekli yurttaşların sıkıntıları konusunda gerçekleri ortaya çıkardı.
Aslan, emeklilerin, yüksek enflasyon girdabında hayata tutunmaya çalıştığının altını çizerken, “Geçim derdiyle en çok ezilenlerin başında maalesef sizler geliyorsunuz. Bugün bayram ancak eski bayramlarda yaşadığınız güzelliklerden bu bayram mahrum kaldınız. Torunlarınıza oyuncak, kapıyı çalanlara mendil-çorap veremediniz; misafirlerinize baklava, şeker ikram edemediniz” dedi.
Emeklilerin “Faturamı ödeyemediğim için kombiyi yakamıyorum, elektrik faturamı ödeyemiyorum, torunum para ister diye aklım çıkıyor” diyerek dert yandıklarını aktaran Aslan, “Üç harfli marketlerde “Bugün hangi meyve sebze indirime girdi acaba!” diye market market dolaşıyor. Maalesef kimi emeklimiz de 70-75 yaşında hala çalışmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
2018 yılında en düşük emekli maaşıyla yaklaşık 8,5 gram altın alan emeklilerin bugün bunun yarısını bile alamadığını belirten Aslan, emeklilerin sıkıntılarını bildiklerini aktardı. Aslan, sığınmacı kaçaklara on yılda 250 milyar dolar gibi bir bütçe harcandığını öne sürdü.
Aslan, “Kaçaklara harcadığınız 250 milyar dolar, 8 trilyon Türk Lirası ediyor. Yani emekliye 10 bin lira zam yapsam 1.9 trilyon yapar dediğin paranın 4 katından fazlasını kaçaklara harcamışsın. Kaçak göçmenlere o parayı harcamasan emeklilere bugün 40 bin lira zam yapabilirdin” şeklinde konuştu.