İşverenlerin çalışanlarının haklarını ihlal etmesi artık daha büyük cezalarla karşılaşmalarına neden olacak. SGK, yanlış işlemler yapan işverenlere ağır cezalar verecek ve eksik prim ödemelerini talep edecek.
Çalışan haklarıyla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girerken, işverenlere yönelik cezalar da artıyor. Çalışanlarının maaşlarını asgari seviyede gösterip eksik prim ödeyerek kalan miktarı nakit olarak veren, meslek kodlarını hatalı giren ve çalışanlarının haklarını ihlal eden işverenler için zor bir süreç başlıyor.
Hatalı işlem yapan işverenler için uygulanan cezalar yeni yılla birlikte artıyor. Ayrıca bu işverenler, ceza ödemelerinin yanı sıra tazminat da ödemek zorunda kalacaklar.
MESLEK KODU HATALARI CEZAYLA SONUÇLANACAK
İşverenlerin, sigortalı çalışanların işe giriş veya ayrılış bildirgelerinde hata yapması veya sigortalının meslek kodunu yanlış girmesi durumunda ceza alma riski bulunuyor. Çünkü bu tür hatalar bazı sorunları beraberinde getiriyor. Birçok işyerinde, sigortalı çalışanların meslek kodları yanlış, eksik veya hatalı giriliyor.
Halk TV'nin haberine göre; Gerçeği yansıtmayan meslek kodu düzenleyen işverenler 1341 TL, geçersiz bordro düzenleyen işverenler 6,707 TL, işe girişi bildirmeyen işverenler 26,829 TL, kayıt sunmayan işverenler ise 161,000 TL ceza ödeyecekler. Ayrıca eksik bildirilen primleri de ödemeleri gerekecek.
Hatalı girilen meslek kodları, çalışanların aldığı maaşın belirlenmesinde de rol oynuyor. İş Kanunu'na göre belirli bir meslek koduna dahil edilen kişilerin aldıkları ücret belirli bir düzeyin altına düşmemeli.
EKSİK ÜCRET MESLEK KODUYLA BELİRLENİYOR
Asgari ücret alan bir çalışanın meslek kodunun da buna uygun olması gerekiyor. SGK, işçilerin bordrolarını izleyerek kaçak işçi çalıştırmanın tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, eksik ücret bildiren işverenlere de yüksek cezalar uygulanıyor. Çalışana eksik ücret ödendiği bilgisi de meslek koduyla ortaya çıkabiliyor.
Kalifiye çalışanların meslek koduyla aldıkları ücret karşılaştırıldığında, uygun ücretin ödenip ödenmediği anlaşılıyor. Çalışanlar için özel olarak verilen meslek kodları, çalışmalarının karşılığını alabilmelerine ve buna uygun prim ödenmesine olanak sağlıyor. İşverenlerin meslek kodlarını bildirme yükümlülüğü bulunuyor.
İşverenler, kalifiye çalışan elemanlarını asgari ücret üzerinden göstererek kalan maaşı nakit olarak verebiliyorlar. Ancak bu yöntem, meslek kodları aracılığıyla SGK tarafından izleniyor ve eksik prim ödeyen işverenler tespit edilip cezalandırılıyorlar.
İNCELEME BAŞLATILIYOR
Bu sayede çalışanların hak ettikleri ücretleri ve primleri alması sağlanıyor. Meslek odaları veya örgütleri, meslek kodlarına ilişkin ücret bilgilerini isteyebilir ve düşük ücret bildirilen meslek kodları tespit edilirse, müfettişler tarafından inceleme başlatılır.
Bu sayede şirketlerin ceza ödemelerinin yanı sıra eksik primlerini tamamlamaları zorunlu hale gelir. Özellikle yıpranma payı bulunan meslek gruplarında doğru kodun girilmesi büyük önem taşır. Bu sayede ağır işlerde çalışan işçiler yıpranma hakkını alabilirler.
Bu nedenle düşük ücret bildirilen çalışanların öncelikle işverenlerinden düzeltme talep etmeleri önemlidir. Ancak işveren talebi reddederse, SGK'ye şikayette bulunmak ve dava açmak gerekebilir.