Milliyet Gazetesi'nden Aleyna Sevim'in haberine göre yurtdışından getirilip Türkiye'de kullanılacak telefonlar için 'elektronik kimlik bilgisi' zorunluluğu var. Mobil cihaz kodu IMEI kaydının, Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra 120 gün içinde yaptırılması gerekiyor. Aksi durumda cihaz 120 gün sonra iletişime kapatılıyor. IMEI kaydı için 20 bin TL harç ödenmesi gerekiyor.
Harç ödemeden IMEI kaydını çok daha ucuza yapabileceklerini ilan eden bazı dolandırıcılar da, sosyal medyadan yaptıkları çağrılarla çok sayıda kişiyi mağdur ediyor.
Instagram'da sayısı hızla artan bazı hesaplarda GSM kullanıcı adları ile hesap açıp reklam vererek kısa sürede birçok kişi tuzağa düşürülmeye başlandı. O sayfalardan birinde süresiz IMEI kaydı vaadiyle ucuza işlem yapabileceklerini söyleyen kişiler, işlem için sadece TC kimlik numası ile IMEI numarasının yeterli olduğunu öne sürüyor. Dolandırıcılar, iletecekleri banka hesabına istedikleri miktarda ödeme yapılması halinde sistemden işlem başlatacaklarını ve en fazla 1 saat içerisinde cihazın IMEI kaydının aktif olacağını iddia ediyor.
Dolandırıcılar ayrıca yüksek takipçili hesaplar ve profillerde paylaştıkları fotoğraf, video, sözde müşteri memnuniyeti mesajları yayınlayarak güvenilir işletme algısı oluşturuyor.
Telefon sahiplerini uyaran Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu işlemi yapan kişilerin telefonu Kıbrıs'tan açtırdıklarını iddia ederek klonlanmış bir IMEI numarasına kayıt işlemi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bu sayede de IMEI çakışması meydana gelene kadar kişi telefonunun kaydının yapıldığını düşünüyor. Fakat daha sonra klonlanmış IMEI çakışıyor ve telefon otomatik olarak kapanıyor" diye konuştu.
'YETKİLİ BTK'
Doç. Dr. Kırık, "IMEI numaraları, ilgili ülke hangisiyse orada kullanılmak üzere kaydı yapılır. Türkiye'de bu işin yetkili kurumu BTK'dır" dedi.