Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Deprem nedeniyle ağır bir tahribatla yıkılan Hatay’ın son durumuna ilişkin konuşan Çalışkan, “Bu ay sonunda 350 bin konut açığı bulunan Hatay’da 3 bin konutun sahiplerine teslim edileceği belirtiliyor. Ama bunların kim olduğuna dair bilgi yok. Teslim edilecek şahıslar partiden gönderilen listeyle mi, yoksa noter huzurunda mı belirleniyor?” dedi.
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Mecliste basın açıklaması düzenledi. 6 Şubat depremlerinden ağır hasar alarak etkilenen Hatay’a ilişkin açıklamalarda bulundu.
“HATAY’DAKİ SORUNLAR HALEN ÇÖZÜLMEDİ”
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Hatay’da yaşanan sorunların eksilmediğini vurgulayan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Hatay’ın normalleşmesi için çalışan kamu ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti. Hatay’daki işlerin ağır bir şekilde ilerlediğini belirten Çalışkan, “Bugün Hatay’da bir yetki karmaşası yaşanıyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi ve AFAD arasında bir anlaşmazlık var. Bu anlaşmazlık nedeniyle binlerce depremzede vatandaşımız sorunlar yaşıyor. Hatay’ın en önemli problemlerinden birisi de elektrik kesintileridir. Elektrik şirketi, anlamsız ve gerekçe göstermeden günde 12 saati aşan kesintiler uygulanıyor. Konteyner kentlerde ısınma ve su, elektriğe bağlı olarak çalışıyor. Doğal olarak insanımız ciddi bir barınma sorunu yaşıyor. Hatay’da ve deprem bölgesindeki önemli problemlerden birisi de rezerv alana ilişkin. Belli alanların rezerv alan ilan edilmesi ne anlama geliyor, halen bunu bilmiyoruz. Rezerv alan içerisindeki yapıların tamamının yıkılacağı konuşuluyor. Öyleyse neden siz bu yapılara orta hasarlı binalar dediniz? Neden insanların tamir yapıp evlerinde barınmalarına imkân tanıdınız? Bu kadar ciddiyetsiz ve öngörüsüzlüğün hiçbir izahı olamaz. Bu ay sonunda 350 bin konut açığı bulunan Hatay’da 3 bin konutun sahiplerine teslim edileceği belirtiliyor. Ama bunların kim olduğuna dair bilgi yok. Teslim edilecek şahıslar partiden gönderilen listeyle mi, yoksa noter huzurunda mı belirleniyor? Öncelik sırası nereye göre ortaya konulacak” dedi.
“AKADEMİSYENLERİN MAAŞLARI İYİLEŞTİRMELİ”
Deprem nedeniyle kredi ödemelerinin bir yıl daha ertelenmesi gerektiğini savunan Çalışkan, bölgedeki esnafın hayat koşullarının normale dönmesine kadar desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Basın açıklamasında akademisyenlerin problemlerini dile getiren Çalışkan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Akademisyenlerin maaşlarına halen bir iyileştirme yapılmadı. Yeni bütçede buna dair bir hazırlığın olmadığı görülüyor. Ülkemizde 200 bin civarında akademisyen olduğu düşünüldüğünde verilecek maaş zammının bütçe dengesine hiçbir olumsuz katkısı olmayacağı açık. 200 bin akademisyene vereceğiniz zam birkaç dakikalık faiz giderinden azdır. Akademisyenler, bir derebeylik haline gelmiş olan rektörlerin iki dudağı arasında yaşam mücadelesi veriyor. Ayrıca bir kamu kurumunda çalışmaya başlayan kamu personeli kendi isteğiyle ayrılmadığı sürece veya emekli olmadığı sürece görevine devam ederken bunun tek istinası akademisyenler ve mevsimlik işçilerdir. Akademisyenler her yıl yenilenen sözleşmeli işçilerdendir. Bu, ülkemizin yaşayabileceği en büyük ayıplardan birisidir.”