Telefon, tablet, ve akıllı saat gibi sıkça kullanılan cihazları düşündüğümüzde, şarj aletlerinin herhangi bir cihaza bağlı olup olmamasının önemi bulunmuyor.

Evde fişe takılı ve kapalı bekleyen elektronik ürünler önemli miktarda elektrik tüketiyorlar.

Picture background

Televizyon, ütü, saç kurutma makinesi gibi cihazlarla birlikte, hatta fişe takılı duran şarj adaptörleri bile yılda yüzlerce lira ekstra elektrik masrafına neden olabiliyor. Bu yüzden, işiniz bittiğinde fişi prizden çıkarmak en doğru seçenek olacaktır.

Uzmanlar, Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık olarak %25'inin evlerde kullanıldığını belirtiyor. Son yıllarda, çalışan cihazların enerji tüketimi ve prizde bırakılan cihazların anlık elektrik tüketimi konusunda limit değerlerinin getirildiğini ifade ediyor.

Üçlü Prizin Üstüne Bir Üçlü Priz Daha Takmak Tehlikeli Mi? - Virtup

Özgür Erdursun asgari ücrette en net rakamı verdi Özgür Erdursun asgari ücrette en net rakamı verdi

Günümüzde enerji tüketiminin arttığı bir dönemde, evlerde birçok elektrikli cihaz bulunmaktadır. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi birçok farklı cihazın fişi, cihazlar kapalıyken bile prize takılı kalmaktadır. Bu durum, neredeyse herkesin evlerinde sürekli elektrik tüketimi gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Yapılan çalışmalar, tüketilen enerjinin %5'inin prizde bırakılan cihazlardan kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Enerji verimliliği açısından, prizde takılı olup kullanılmayan cihazların da enerji harcadığı unutulmamalıdır.

Prizde fiş bırakmayın! Ay sonu faturaya yansıyan rakama inanamayacaksınız

Telefonlarımızı şarj ettikten sonra genel olarak prizde bırakırız. Telefon, şarj aletine bağlı olmasa bile prizde takılı olduğu sürece elektrik harcamaya devam eder. Telefonlarınızı şarj ettikten sonra prizden çıkartmayı ihmal etmeyin.

Zamanlayıcılı Cihazlar (Mikrodalga, Fırın)

Zamanlayıcı fırınlar ve mikrodalgalar, en çok açık unutulan teknolojik aletlerin başında geliyor. Bu aletler günde 108 watt gibi büyük bir bir elektrik harcamaktadır. Yemeklerinizi pişirdikten sonra fırınınızı kapatmayı unutmayın.

Bilgisayarlar

Hemen her gün saatlerce kullanılan bilgisayarlar kapatılsa dahil elektrik tüketmeye devam ederler. Bilgisayarlarınızı tamamen kapatıp, fişini çekerseniz elektrik tüketiminizden yıllık bazda hatrı sayılır tasarruflar sağlayabilirsiniz.

Televizyonlar

Televizyonu, kumandasından ya da ekranından kapattığımızı düşünsek de aslında uyku moduna alıyoruz. Televizyon arka taraftan çalışarak, enerji tüketmeye devam eder ve günde 24 watt enerji tüketir.

Dijital Uydu Alıcıları

Televizyonu kapattıktan sonra uydu alıcıları bir çok insanın aklına gelmez. Ancak uydu alıcıları hemen hemen televizyon kadar enerji tüketir. Günlük 22 watt enerji kullanan dijital uydu alıcınızın fişini çekmeyi unutmayın.

Kaynak: kamusonhaber