ANADOLU’NUN YÜKSELEN YILDIZI İNEGÖL


GENEL BİLGİLER
                                                                                Yönetim


ÜLKESİ:                Türkiye                                                  Kaymakamı:                Ali AKÇA

BÖLGESİ:             Marmara                                          Belediye Başkanı:               Alinur AKTAŞ

 İLİ:                        Bursa                                                   Milletvekili:               Hüseyin ŞAHİN

İNEGÖL’ÜN KONUMU

Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılı verilerine göre İnegöl, 230.000'i bulan nüfusuyla, 1065 Km2lik bir alana sahiptir

Bursa'nın dış ilçeleri arasında en kalabalık İlçesi ve Güney Marmara'nın 2. Büyük Kentidir

Günümüzde İnegöl, Büyük ve Modern sanayi kenti olmanın yanı sıra Türkiye'de ki birçok İl'den büyüktür. (40. Büyük kent)

İnegöl'ün yerli Halkı Bursalı olup Manavlardan oluşmaktadır. Ancak Yoğun Göçlerle Birlikte İnegöl'de Tüm Milletlerden çeşitli insanların yaşadığı Kozmopolit bir kenttir.

İnegöl;  Yeni Parkları, Geniş Caddeleri ve Alışveriş Merkezleri ile Modern bir görünümündedir.

İnegöl Kent olarak Anadolu’nun önemli ulaşım yolları üzerinde bulunuyor. Ülke nüfusunun %50’sinden fazlasına hitap edenİstanbul, Ankara, İzmir şehirlerinin üçgenin tam ortasında, her birine otoyoldan 3-5 saat uzaklıkta, ulaşımı kolay olan, merkezi bir yerdedir.

Özellikle Gemlik ve Mudanya Limanlarına 1-1,5 saatte karayolu ile ulaşmak mümkündür. Yenişehir Uluslararası Havaalanı ise yarım saatlik mesafededir.

İNEGÖLÜN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

İKLİMİ

 İnegöl’ün iklimi Karadeniz ile Akdeniz iklimi arasında geçiş karakteri göstermektedir. Yaz ayları daha çok Akdeniz İklimine benzer, Sıcak ve az yağışlıdır. Kış ayları ise soğuk ve bol yağışlıdır

BİTKİ ÖRTÜSÜ

 Başlıca ağaç türleri;  Çam, kayın, köknar, meşe, ıhlamur, kestane ve cevizdir. 104 bin 447 hektarlık yüz ölçümüne sahip olan ilçemiz orman alanı bakımından ülke ortalamasının üzerinde bir yere sahiptir.

İnegöl’de tarım topraklarının %72,8'i tarla tarımına, %19'u bağ-bahçeye, %7.7'si sebze tarımına ayrılmıştır. %49'luk bir bölümde ormanlarla kaplıdır.

FİZİKİ YAPISI

Fiziki yapısı Ova,148 km2 yüzölçümüne sahiptir. Ovanın zemini alüvyonlarla kaplıdır.

DAĞLARI

İnegöl başta Uludağ olmak üzere, Domaniç dağları, Ahı Dağı gibi eşsiz manzaralara sahiptir.

Uludağ yaylaları, akarsuları ve doğal güzellikleriyle İnegöl’e daha çok doğa turizmi olanakları sunmaktadır.

YAYLALAR

Boğaz ova, Araboturağı, Alaçam

AKARSULAR

Kocadere, Karadere, Akdere, Hocaköy, Bedre, Akçasu, Çandır, Mezit.

GÖLLER

Eymir Göleti, Kurşunlu Göleti, Kozluören Göleti, Halhalca Göleti, Yenice Göleti, Kültürpark göleti

İNEGÖL TARİHİ

Bilinen en eski adıyla Roma Dönemi: Angelecoma,

İnegöl ün tarihi, 1847 ve 1942 yıllarında yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır.

5000 yıllık geçmişe sahip İnegöl”de sırasıyla Hititler, Bitanyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar hüküm sürmüşlerdir.

Osmanlı Dönemi

Osman Bey”in yakın dostu ve komutanlarından biri olan Turgut Alp İnegölün fethini gerçekleştirdi.(1299-1300)

Kaynaklarda İnegöl isminin değişik şekillerde yazımına rastlanmaktadır: Aynagöl, Ezinegöl,

Osmanlı sarayının meşhur içeceği Çitli maden suyu,

Kaplıcaların efsanesi; Oylat kaplıcası

Osmanlı Gemilerine malzeme üreten kereste imalathaneleri denince İnegöl akla gelirmiş.

İnegöl Belediyesi 1870 yılında kurulmuştur.

OSMANLI ESERLERİ

İshakpaşa Camii ve Külliyesi: 15 yy. Osmanlı Türk mimarisinin günümüze kadar gelen örnekleri arasında önemli bir yere sahiptir

Yıldırım Beyazıt Camii: 1398-1402 yılları arasında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Beylik Hanı: 1721 yılında Cafer paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kapalı Çarşı:  II. Abdülhamit döneminde

Kasım Efendi Camii, Hançerli Fatma Sultan Camii, Karacabey Kervansarayı gibi tarihi yapılarda bulunmaktadır

 

  • İnegöl ün Düşman İşgalinden Kurtuluşu: 06 Eylül 1922
  • İnegölü Düşmandan kurtaran Komutan: 3.Kolordu Komutanı Şükrü Naili Gökberk Paşa

 

İNEGÖL’ÜN MARKALARI

- Sanayi markası: İnegöl Mobilyası
- Kültürel markası: İnegöl Köftesi
- Turizm markası: Oylat kaplıcaları
- Tarım markası: İnegöl Ayçekirdeği
- Ülkemizin ilk sivil mehteri, Tarihi İnegöl Mehteri ABD konserleri ile tanınıyor
- Diğer Şifalı Sular: Elmaçayır, Kozluca, Özlüce, Konurlar, Eskikaracakaya

MADEN SULARI: Çitli Maden Suyun tanıtımına Padişah Abdülaziz’in mide sancıları sebep olmuştur. Hazımsızlık çeken padişaha hekimler bu suyu tavsiye etmiş, değişik yerlerden getirilen maden suları arasında Padişaha en çok şifayı Çitli Maden suyu sağlamıştır.

Maden suları arasında yapılan yarışmalarda bir Türkiye birinciliği bulunan maden suyunun, Amerika ve Avrupa’daki 7 ülkede yapılan yarışmalarda 9 altın madalya almıştır.

İnegöl, Medya

Basın-Yayın Açısından da gelişmiş bir ilçedir ki, Anadolu da Birçok İlçede Yerel Yayın Kuruluşu Bulunmazken İnegöl'de 2 yerel televizyon kanalı, 4 yerel radyo kanalı ve günlük yerel gazeteler bulunmaktadır.

EKONOMİ

İlçemizde yaşayan nüfusun %70’sanayi ve ticaret sektöründe %30’u ise tarım sektöründe faaliyet göstermektedir. Faal işveren sayısı 3.191’dur.

Organize Sanayi Bölgesinin de etkisiyle sanayi alanında daha da hızlı bir gelişme görülmektedir. 80’lerden günümüze kadar geçen süreç içinde orman ürünlerinin yanında başta tekstil olmak üzere diğer sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ilçemizde tesisler kurmaya başlamışlardır. Son yıllarda ise küçük atölyelerde faaliyet gösteren mobilya imalathaneleri fabrikalaşma yoluna girmişler ve ünü ülke sınırlarını aşan, her biri birer marka olma yolunda ilerleyen tesisler olmaya başlamışlardır.

- İnegöl OSB, Türkiye’nin ilk ilçe OSB’si 1976 yılında kurulmuştur.
- OSB merkezli yaklaşık 100 fabrika mevcuttur. 11.810 civarında istihdam
- İnegöl’ün 2.OSB’si , “Mobilya İhtisas Sanayi” olarak yine Türkiye’de bir ilktir.

Türkiye ihracat sıralamasında, İnegöl birçok ili geride bırakarak 18. sırada yer almaktadır. 

- İnegöl’ün ihracat rakamları yaklaşık 600 milyon dolar civarındadır.
- Türkiye toplam ihracatının %1 ini,
- Mobilya ihracatının % 15’ini,
- Yurt içi mobilya talebinin ise % 40’ ını İnegöl karşılar.
- Tekstil sektörü ihracatındaki payı ise % 6’dır.

İnegöl'de ekonomik hayatın temel unsurlarından birisi tarımdır. İlçede yetiştirilen sebze ve meyve ürünleri yurtdışına da pazarlanır. Sebze ve meyve alanında domates, pırasa, patates, çilek ve şeftali önemli yere sahiptir. Çerezlik Ayçekirdeğinde İnegöl Ayçekirdeği meşhurdur.

EĞİTİM

İnegöl Fen Lisesi, İl merkezinden sonra aynı ilin ilçesinde kurulan ilk Fen Lise’si olarak tarihe geçmiştir. Bugün İnegöl’de toplam 14 adet lise ve 75 ilköğretim okulunda, 50.000’ne yakın öğrenci okumaktadır. ( Bu öğrenci sayısı, ülkemizdeki birçok il ve ilçe nüfusundan fazladır.)

Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı, İnegöl Meslek Yüksek Okulu yaklaşık 10 branşta eğitim veren 1850 öğrencili en büyük yüksek okulu da İnegöl’de bulunmaktadır. İlçede Uludağ Üniversitesi ve 4 Yıllık Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi Bulunmaktadır.

 

SAĞLIK

240,000 Nüfuslu İnegöl'de mevcut kurumlar artık hızla büyüyen İnegöl'ün ihtiyaçlarını karşılayamadığından, Günümüz Koşullarına uygun Büyük ve Modern Tesisler kurulmaktadır. 2011 Yılı sonunda yapımına başlanan Yeni İnegöl Devlet Hastanesi Bursa'daki Sağlık Kuruluşları içerisinde en büyük Devlet Hastanelerinden biri olacaktır.

İnegöl'de şu an İnegöl Devlet Hastanesi, İnegöl SSK Hastanesi, İnegöl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Özel İnegöl Medice Hastanesi ve Yapımı Süren 2013 Yılında açılması planlanan İnegöl Acıbadem Hastaneleri Bulunmaktadır.


İNEGÖL MOBİLYASI

İnegöl;

100 Yıldan fazla tecrübesi ile şehrin lokomotif sektörü olan mobilyacılıkta, yurt içi toptan satışları dışında,  90’nın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirerek,  Türkiye’nin ‘MOBİLYA BAŞKENTİ’ olma yolunda önemli bir yol kat etmiştir.

Bugün Ülkemizin mobilya ihracatının %15’i İnegöl’den gerçekleşmektedir.

2000’li yılların başından itibaren kurumsal yapısını oturtan ve markalaşan İnegöl mobilya sektörü, özellikle MODEF fuarları ile kalite ve pazarlama anlamında büyük bir ivme kazanmış, “Türkiye’nin modası, İnegöl Mobilyası”, söylemi ile sektöre damgasını vurmuştur.

İnegöl 100 yıldır her yeni güne mobilya ile uyanıyor ve 99 dilde mobilya üretiyor.

 

TURİZM

OYLAT KAPLICALARI:

Oylat kaplıcaları, BURSA Eskişehir karayolu üzerinde Domaniç sapağından girilerek ulaşılır. Kaplıcanın suları radyoaktif sıcak sular gurubuna dâhildir. Sıcaklığı 40,5 dereceyi bulan suyun Kısırlık, Romatizma, İdrar yolları ve çocuk felcine iyi geldiği biliniyor. Oylatın girişindeki halk arasında sivri kaya olarak adlandırılan oluşum da, görülmesi gereken yerlerden olup eski bir fay hattıdır.

OYLAT MAĞARASI:

İlçe turizminin diğer önemli parçası yine hemen oylat kaplıcalarının 2 km. altında bulunan Oylat Mağarasıdır.(Bursa mağarası diye de bilinir.) Bu mağara 665 metre uzunluğu ile Türkiye'nin 3. büyük mağarasıdır. Mağarada bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları bulunur. Bursa mağarası adını, halk arasında bu mağaranın Bursa ya giden gizli bir yol olduğu inanışından alır.

  • İshakpaşa Camii ve Külliyesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Beylik Hanı, Kapalı Çarşı, Kasım Efendi Camii, Hançerli Fatma Sultan Camii, Karacabey Kervansarayı gibi tarihi yapılarda bulunmaktadır

İNEGÖL’ÜN PARKLARI: Kültür park, Botanik Park, Kuğulu Park, Kavaklar altı Parkı, İshakpaşa Parkı, Belediye Sedir Cafe Parkı,

KENT MÜZESİ

İlçe halkının gönüllü katılımıyla sağlanan obje bağışları ve yerel yönetimin değerli katkıları ile Türkiye'de bir ilçede açılan ilk kent müzesidir. Tarihi belediye binası orijinal restorasyonu yapılarak müzeye tahsis edilmiştir. Erken dönem Osmanlı tarihinin en özgün külliyelerinden Sadrazam İshak Paşa külliyesinin karşısında yer alması, tarihi Çınarlaraltı bahçesinin manzarasını bütünlemesi ile görülmeye değer bir kültür merkezi haline gelmiştir.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan İnegöl Kent Müzesi: Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi

 

Tarihi Türk Evleri

İlçemizde bulunan tarihi Türk Evleri çoğunlukla 19. yüzyıla aittir. İçlerinde tarihi 18. yüzyıla dayanan evler de bulunmaktadır. Günümüze kadar ulaşan bu evlerden ancak 250 kadarı ayakta kalabilmiştir.

İnegöl Mehter: İnegöl Mehteri Türkiye’nin ilk sivil mehteri olma özelliğine sahiptir. İlçemizde Mehter Takımı 1959 yılında dönemin Belediye Başkanı Kemal Özkan tarafından belediye bünyesinde kurulmuştur. Daha sonraki Belediye Başkanı Ahmet Akyollu’nun girişimleriyle üyeleri yine belediye personelinden oluşan İnegöl mehteri dernek statüsüne dönüştürülmüştür.

 

İnegöl Köftesi

İnegöl Köftesi Bulgaristan göçmeni olan besler ailesine dayanmaktadır. Filibe’nin Pazarcık ilçesinde aile mesleği olarak köftecilik yapan ve burada “Köfteciler” diye anılan ailenin oğlu İbrahim Besler İnegöl’e göç ettikten sonra İnegöl’de de aile mesleğini sürdürmeye devam etmiştir. İbrahim Besler’in yetiştirdiği ustalar tarafından ilçemizde yapılmaya başlayan köfte zamanla İnegöl Köftesi adını almıştır.İnegöl Ticaret ve sanayi Odasının girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünden patent alınması sayesinde, İnegöl köftesi Resmi Gazete’ye de girerek tescilli bir marka olmuştur. İnegöl Köftesine lezzetini veren İnegöl ve çevresinde yetişen dana ve kuzu ve koyun etlerinin özel olarak karıştırılmasından kaynaklanmaktadır.

Malzemesi:

  • 1 Kilo orta yağlı dana bifteği, 250 gr. Orta yağlı kuzu ya da koyun eti
  • 15 gr. Karbonat, 15 gr. tuz, 2 adet soğan, Az miktarda ekmek içi.

-Etler karıştırılarak bir kez kıyma makinesinden geçirilir.
-Tuz ve karbonat eklenerek et yumuşayıncaya kadar yavaşça karıştırılır.
-Bu şekilde hazırlanan köfte eti buzdolabında 24 saat dinlenmeye bırakılır.
-Buzdolabından çıkarıldıktan sonra köfte şekli verilerek kömür ateşiyle hazırlanmış mangalda pişirilen İnegöl Köftesi Kıyılmış soğan, domates ve sivri biber veya piyaz eşliğinde servis yapılır.

 

İnegölspor Bursa'nın ikinci Büyük Kulübüdür. Bursa ve Ülke halkının Bursa şehrindeki onca Profesyonel ve Amatör kulüplerine rağmen sadece İnegölspor - Bursaspor karşılaşmaları derbi olarak adlandırılmaktadır.

ULAŞIM: Bursa 45 km, Ankara 350 km, İstanbul 261 km, İzmir 400 km, Eskişehir 100 km