Almanya'nın Göttingen Üniversitesi tarafından desteklenen uluslararası bir araştırma ekibi, Zagros Dağları'nın uyguladığı baskı etkisiyle Dünya yüzeyinin son 20 milyon yılda ne kadar büküldüğünü araştırdı.

Çalışmaya göre, bilim insanları Türkiye'nin altında büyüyen bir çatlak keşfetti. Keşif, Dünya'nın derinliklerindeki jeolojik olayların anlaşılmasına yardımcı olabilir. Çatlağın ülkenin güneydoğusundan İran'ın kuzeybatısına doğru uzandığı belirtilirken,çatlağın nedeni ise, Dünya'nın derinliklerinde meydana gelen tektonik süreçler olarak belirtildi.

Araştırmacılar, bir zamanlar Arap levhasını Avrasya levhasından ayıran antik Neotethys Okyanusu'nun bir kalıntısının hâlâ Arap levhasına bağlı olduğunu keşfettiler.

Fakat araştırma sonucu Türkiye'de bu okyanus levhası kalıntısının kopmuş durumda olduğu ortaya çıktı. Araştırma bulguları Solid Earth adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Göttingen Üniversitesi' tarafından yapılan basın açıklamasında, araştırmanın başyazarı Dr. Renas Koshnaw şunları söyledi:

"Bu levha bölgeyi aşağıya doğru çekmeye devam ederek daha fazla tortu birikimi için alan yaratıyor. Ancak Türkiye'ye doğru çöküntü çok daha sığ hale geliyor, bu da okyanus levhasının bu bölgede yırtıldığını ve çekme gücünün azaldığını gösteriyor. Çatlak, bir takvim yaprağının kopmasına benzer şekilde Türkiye'den Irak'a doğru genişliyor gibi görünüyor.

TBMM, 2024'te 368 bin ziyaretçiyi ağırladı TBMM, 2024'te 368 bin ziyaretçiyi ağırladı


Araştırmacılar, incelemeleri sayesinde yer kabuğundaki çöküntünün yalnızca dağların ağırlığından kaynaklanmadığını, düşünülenden daha büyük olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: Haber Global