Vatandaşın şikayetleri nihayet karşılık buldu! O marketler kapatılacak.
Marketlerde fiyatların sürekli değişmesi ve artması, enflasyonu körükleyerek vatandaşın bütçesini zorluyor. Bu sorunun çözümü için önemli bir adım atılıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde konuştu.
Artan enflasyon ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin peşinden gelen fırsatçılardan vatandaşlara ciddi anlamda bezdirirken bu duruma Bakanlık bir el atarak o marketleri kapatma kararı aldıklarını açıkladı.
STOKÇULUK YAPANLARA CEZA VERİLDİ
Bakan Bolat, "Denetimler kapsamında 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi ve fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapanlara ciddi cezalar verildi. Marketler, gıda ürünleri, çimento ve hazır beton sektörlerinde yoğun çalışmalar yürüttük. Kasım ayında çimento ve hazır beton fiyatlarını artırmama ve indirme taahhütleri alarak indirimler sağladık. Ayrıca, Cumhuriyet'in 100. yılına özel indirim kampanyaları başlatarak, Nisan ayı başlarına kadar marketlerde indirim yapılmasını sağladık," dedi.
Bakan Bolat, "Nisan ayı başlarına kadar sürecek Cumhuriyet'in 100. yılı indirim kampanyalarını market sahipleriyle görüşerek ve ikna yoluyla başlattık. Denetim çalışmaları da yoğun geçti. 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi. Geçen yıl İç Ticaret Genel Müdürlüğü, karaborsa, stokçuluk ve haksız fiyat denetimlerinde yaklaşık 850 milyon lira ceza uyguladı. Zararlı ürünler, aldatıcı reklamlar ve sağlığa aykırı ürün denetimlerinde ise 1.2 milyar liralık ceza kesildi. Rekabet Kurulu da geçen yıl firmalara 2.6 milyar TL ceza verdi. Şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde önemli bazı kanunlarda değişiklik yapılıyor. Rekabetin korunması, tüketicinin korunması, lisanslı depoculuk, kooperatifler, stokçuluk ve fahiş fiyatlarla ilgili düzenlemelerde cezalarda ciddi artışlar olacak," ifadelerini kullandı.
O MARKETLER KAPATILACAK
Stokçulukta yakalanan firmalara kapatma cezası geleceğini vurgulayan Bolat, "Fahiş fiyat denetimleri sonucunda, fahiş fiyat uygulamalarında asgari ceza on katına çıkarılarak 10 bin liradan 100 bin liraya yükseltiliyor. 2020'de çıkarılan kanunu yeniden değerlemelerle her yıl güncelledik. 55 bin TL olan ceza 100 bin TL’ye çıkıyor.
Kanundaki 10 bin liralık ceza 100 bin TL’ye çıkarılmış oluyor. Üst ceza limiti de 1 milyon TL’den 12 milyon TL’ye çıkarılıyor. Stokçuluk cezaları, kanunda yazan 1 milyon TL’den 12 milyon TL’ye yükseltiliyor. Yeniden değerlemelerle şu anda 4.5 milyon TL ceza kesiyorduk, bunu 12 milyon TL’ye çıkaracağız ve asgari cezayı 1 milyon TL yapacağız. Stokçulukta bir yıl içinde üç defa yakalanan firmalara altı güne kadar kapatma cezası gelecek. Bu cezanın amacı caydırıcılık," dedi.
'TÜKETİCİLERE FAHİŞ FİYAT UYGULAMASI İSTİSMAR EDİLMESİM'
"İstiyoruz ki ticaret adil, vicdani ve piyasa şartlarına uygun yapılsın. Tüketicilere fahiş fiyat uygulamasıyla istismar edilmesin," diyen Bolat, "Devlet olarak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kanun koyucu olarak piyasanın düzenlenmesi ve bu tür uygulamaların ortadan kaldırılması için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Ümit ediyorum ki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu kanuni değişiklikler kısa süre içinde tamamlanacak," şeklinde konuştu.