Türkiye’nin tektonik yapısını araştıran Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) deprem bilimcileri Dirk Becker ile Marco Bohnhoff, yeni çalışmalarında Marmara depremiyle ilgili önemli sonuçlara ulaştı.
İstanbul’un güneyindeki Marmara fay hattını “sismik boşluk” olarak nitelendiren deprem bilimcileri, bu bölgede 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin beklediğini belirtti. İstanbul’da yaşanan depremlerin tarihinin de her 250 yılda bir bu bölgede şiddetli bir deprem olduğunu gösterdiğine işaret eden deprem bilimciler, en son 1766 yılında 7,4 büyüklüğünde bir deprem olduğunu hatırlattı.
Araştırmada, Avrasya ve Anadolu tektonik levhaları arasındaki sınırda yer alan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı’nın uzun zamandır “aktifleşmediği” ve bu yüzden 7’nin üzerinde büyüklükteki bir depremin “gecikmiş olduğu” tespitine yer verildi.
"DİKKAT ÇEKİCİ"
Araştırmalarında yeni yüksek çözünürlüklü bir sismisite kataloğu kullanan deprem bilimciler, 2006-2020 yılları arasında Marmara Bölgesi’nde gerçekleşen 14 bin civarında depremi inceledi. Araştırmanın ana yazarı Dirk Becker,"Neredeyse tüm tekrarlayıcı dizilerin Marmara fayının batı kesiminde meydana gelmesi oldukça dikkat çekici. Orta-doğu bölgesinde sadece üç sekans tespit edilirken İstanbul'un güneyinde ise hiç tespit edilmedi" dedi. Becker, veri analizinin batıdaki fay hattında gerçekleşen ‘sürünme olaylarının’ tektonik enerjinin çoğunu dengelediğini, ancak bu sürünme oranının doğuya doğru giderek azaldığını gösterdiğini söyledi. Becker, "Neredeyse tüm tekrarlayıcı dizilerin Marmara fayının batı kesiminde meydana gelmesi oldukça dikkat çekici. Orta-doğu bölgesinde sadece üç sekans tespit edilirken İstanbul'un güneyinde ise hiç tespit edilmedi" dedi.
7.4'Ü GEÇEBİLİR
İstanbul için deprem senaryoları: Adalar veya Ganos fayı Bölgede bir sonraki depremin büyük ihtimalle fayın “tamamen kilitli” olduğu bir bölgede olacağına işaret eden deprem bilimciler, depremin İstanbul’un güneyindeki Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Adalar fay segmentinde olabileceği tahminini paylaştı. Ancak araştırmacılar, Marmara Denizi’nin batısındaki kilitli durumdaki Ganos fayının üzerinde de enerji biriktiğini vurgulayarak, burada son depremin 1912 yılında olduğunu hatırlattı. Deprem bilimciler Ganos fayının kırılması halinde depremin büyüklüğünün 7,4’ü geçebileceği uyarısında bulundu.