Bir süredir üzerinde yoğunlaşılan yeni yargı paketi için çalışmalar neredeyse bitmek üzere. Bu çalışma Milletvekillerine sunulmak üzere Meclis’e gelecek olan 8. yargı paketinin taslak maddeleri de ortaya çıkmaya başladı.

CEZALAR NE KADAR OLACAK?

Buna göre; bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükselecek. Mahkemelerin doğrudan verdiği adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkacak.

Yargı düzenlemesi taslağında denetimli serbestlik, hakaret suçunda ön ödeme, bekarlık soyadı hakkı, meslekte 20 yıl kıdemli hukukçulara sınavsız arabuluculuk fırsatı, uzlaşma görüşmelerinde değişiklik, noterlere yeşil pasaport tanınması gibi maddeler bulunuyor.

Hürriyet’in haberine göre, 8. yargı paketi taslağında yer alan değişiklikler şöyle özetlenebilir:

Taslak metne göre, bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükselecek. Mahkemelerin doğrudan verdiği adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkacak. Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu’na gidecek. Bu düzenlemeler 1 Nisan 2024 sonrası verilen kararlar için uygulanacak.

Mudanyalı çocuklar güvenli yaşam için fidanları toprakla buluşturdu Mudanyalı çocuklar güvenli yaşam için fidanları toprakla buluşturdu

Hükümlü cezasının en az yüzde 40’ını ceza infaz kurumunda geçirecek. Yani, 1 ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalacak. Denetimli serbestlik süresi ise 3 yılı geçmeyecek.

Hakkında ikinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, mahkûm oldukları süreli hapis cezasının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi hal ile geçirmeleri halinde koşullu salıverilme hakkından yararlanabilecek.

KADINLARA BEKARLIK SOYADI HAKKI

Kadınlara yönelik olan, erkeğin soyadını almak zorunda olduğu madde değiştiriliyor. Anne, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açabilecek.

Ayrıca mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olan hukukçular sınavsız olarak arabulucu olabilecek.

BAŞVURU SÜRELERİ 2 HAFTAYA ÇIKACAK

Uzlaşma görüşmelerinde belirlenemeyen veya uzlaşma sonrası ortaya çıkan zararlar için tazminat davası açılabilecek.

Yeni yargı paketine göre hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile işlenmesi durumu, uzlaştırma kapsamı dışına çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, şikâyete bağlı olan hakaret suçunda şikâyet süresi 1 yılı aşmayacak.

Ağır ceza mahkemesinin tazminat isteklerine ilişkin verdiği kararlara karşı istinafa başvuru yapılabilecek. Bölge adliye mahkemesi tarafından bu konuda verilen kararlar kesin olacak.

Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukukundaki yargılamaların makul sürede bitirilmediği iddiasıyla yapılacak manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi (AYM) yerine, Tazminat Komisyonu’na yapılabilecek.

 Yeni yargı paketine göre itiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri 7 günden 2 haftaya yükseltilecek.

Editör: Süper Kanal TV