Türkiye’de çalışma hayatının en büyük sorunu olan emeklilik sistemi EYT yasasının geçmesiyle birlikte daha yoğun tartışılmaya başlandı. Yıllarca haklarını arayan EYT’lilerin Anayasal hakkı olan emekliliğe kavuşmasının ardından EYT’yi kısa bir süreyle kaçıran milyonlarca vatandaş mağdur oldu. Kendilerine “2000’liler” diyen ve aralarında 1 ayla EYT’yi kaçıranlar da bulunan milyonlarca çalışan, emeklilik yasasındaki garabet yüzünden yıllarca çalışmak zorunda kalıyor. Emeklilik yasasındaki sorunlara ilişkin Millî Gazete’nin sorularını yanıtlayan Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği Başkanı Gökçe Kurtulmuş, ülkemizdeki çalışma hayatı adaletsizliğini dile getirdi.
“MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLENE KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Öncelikle sizi ve Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği’ni tanıyabilir miyiz?
Derneğimiz 8 Eylül 1999 sonrası SSK girişi olan ve EYT’yi kaçıran mağdurların haklarını savunmak için kuruldu. Mart ayında çıkan EYT yasasının ardından biz de 5 ay önce Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği’ni kurduk. Emeklilik sistemindeki adaletsizlik yüzünden bizler 17-20 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz. Aktiviteler, basın açıklamaları, ziyaretler, saha çalışmaları ve sosyal medya kampanyalarıyla haklı mücadelemizi anlatmaya çalışıyoruz. Derdimizi anlatıp sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Mağduriyetimiz giderilene kadar da çalışmaya devam edeceğiz.
“TÜRKİYE ŞARTLARINDA ARALIKSIZ 25 YILDAN FAZLA ÇALIŞMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği’ni olarak istediğiniz şey tam olarak nedir?
Anayasanın eşitlik maddesinin gereği olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her insan eşittir. Ancak çalışanlar 1999 öncesi ve sonra diye ayrıştırılıyor. 1-2 ayla 17-20 yıl fazla çalışmak zorunda kalan ve emekli olmayan insanlar var. Bu yüzden emeklilik kanununa ilişkin bir düzenleme yapılmalı. Biz bu noktada diyoruz ki; SSK’da 25 yıl hizmet süresi olsun ve belli bir prim gününü dolduran amasız ve fakatsız emekli olsun. Yaş şartı olmaksızın emekli olmak gerekiyor. Çünkü bir insanın Türkiye şartlarında aralıksız olarak 25 yıldan fazla çalışması mümkün değil.
“HERKES 2000’LİLERİN MAĞDUR OLDUĞUNU BİLİYOR”
Yakın zamanda gerek Meclis’te gerek sosyal medyada ve gerekse sahada ciddi çalışmalar aldınız. Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği olarak bu çalışmalar bir sonuç getirdi mi?
Biz yakın zamanda Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği olarak Meclis’e gittik. Hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün partilerle görüştük, derdimizi anlattık. Herkes 2000’lilerin mağdur olduğunu biliyor. Her gittiğimiz yerden de bu mağduriyete karşı bir çalışma yürütüldüğü söylendi. Fakat bu çalışmaların içeriği nedir, nihayeti nedir bilmiyoruz. Bu nedenledir ki biz de hem sahada hem de sosyal medya aktif olmaya ve sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. 2000’liler olarak örgütlenmeye çalışıyoruz. Çünkü bizim sayımız EYT’liler gibi 3-5 milyonla sınırlı değil. Biz 16 milyon mağduruz ve hakkımızı arıyoruz.
“2000’LİLERİN BİRLİK OLMASI GEREKİYOR”
Gökçe Hanım, son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?
2000’lilerin birlik olması gerekiyor. 2000’lilerin birlik olması gerekiyor, çünkü hakkımız yeniyor ve ortada ciddi bir mağduriyet var. 16 milyon mağduru hem muhalefet hem de iktidar göz ardı edemez. Önümüzde yaklaşan bir yerel seçim var. Bunun için 2000’lilerin hızlı bir şekilde örgütlenip saha çalışmalarına hız vermesi ve taleplerini duyurması gerekiyor.
Kaynak : Milli Gazete